Duhovnost

VJERA KOJA RASTE

Zašto je dar prorokovanja važan za svakog vjernika Ovaj je čovjek shvatio da je vjera po kojoj Bog i danas čudesno djeluje usko povezana sa silom Duha Svetoga. Čovjek ili djeluje u vlastitoj snazi ili u snazi Duha. Premalo kršćana danas razumije što je to sila Duha…

Zašto je dar prorokovanja važan za svakog vjernika

Foto: Shutterstock

Prorokovanje ne može biti odraz uma, nego nešto mnogo dublje

U 1 Kor 12,10 Pavao, govoreći o različitim darovima istoga Duha, kaže da se drugomu daje prorokovanje. Koliko je ovaj dar važan vidimo iz 1 Kor 14,1: „Težite za ljubavlju, čeznite za darima Duha, a najvećma da prorokujete“.

Štoviše, čitamo dalje da onaj tko prorokuje ljudima govori na način koji ih izgrađuje, hrabri i tješi. Dakle, vrlo je važno da se ovaj dar očituje u Crkvi kako bi se vjernici izgrađivali, jačali i punili utjehom Božjom. Kao što je slučaj i s ostalim darovima moramo znati da ovaj dar djeluje po snazi Duha koji daje pomazanje; svatko tko čuje proroštvo izrečeno po Duhu Svetome znat će da je BOG onaj koji ga daje i koji tako izgrađuje onoga tko ga čuje. Duh Božji onaj je koji proniče dubine Božje i objavljuje ih, te pomazuje proroka da ih izrekne.

Sadržaj proroštva treba podizati onoga tko ga sluša i rasvjetljivati mu istinu. Prorokovanje ne može biti odraz uma, nego nešto mnogo dublje. Po daru prorokovanja primamo ono što je Gospodinov naum, a slušajući te riječi, cijela se okupljena zajednica uzdiže u kraljevstvo Duha. Naši srce i um, zapravo cijelo naše biće oživljuje po riječi koju daje Duh. Dok slušamo proroštvo, otkrivamo da se iz svake njegove riječi izlijeva ozdravljenje, spasenje i snaga. To je razlog zašto moramo čeznuti za ovim darom.

Što više shvaćamo da smo ništa, to smo Bogu podatniji kao sredstvo po kojemu On očituje svoju snagu. Neka nas dobri Gospodin očuva od oholosti jer to je zamka koju đavao postavlja

Naravno, moramo imati na umu da nas Sveto pismo upozorava na lažna proroštva. „Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet“. (1 Iv 4,1). Ivan nam govori kako razlikovati istinito od lažnoga proroštva: „Po ovome prepoznajete Duha Božjega: svaki duh koji ispovijeda da je Isus Krist došao u tijelu, od Boga je. A nijedan duh koji ne ispovijeda takva Isusa, nije od Boga: on je Antikristov, a za nj ste čuli da dolazi i sad je već na svijetu“ (1 Iv 4,2-3). Slušanje lažnih proroštava koja oponašaju istinski dar prorokovanja može osobu uvesti u mjesto mraka i vezanosti. Istinito proroštvo uvijek uzdiže Krista, proslavlja Sina Božjega, časti Njegovu krv, potiče vjernike na hvaljenje i slavljenje istinskog Boga. Lažno proroštvo osobu ne može izgrađivati, nego je smišljeno kako bi slušatelja navelo na pogrešan put.

Mnogi Sotonu zamišljaju kao veliko ružno čudovište s velikim očima, ušima i repom, ali u Svetome pismu on nije tako prikazan. On je bio biće iznimne ljepote čije se srce uzoholilo. Danas on sebe svugdje prikazuje kao anđela svjetlosti. Pun je oholosti, a ako ne pazite, pokušat će vas uvjeriti da ste netko i nešto. Upravo je to slabost većine propovjednika, odnosno ljudi općenito: umišljanje velike važnosti. Što više shvaćamo da smo ništa, to smo Bogu podatniji kao sredstvo po kojemu On očituje svoju snagu. Neka nas dobri Gospodin očuva od oholosti jer to je zamka koju đavao postavlja. Istinito proroštvo pokazat će vam da je Krist sve u svemu, a mi da smo puka taština. Lažno proroštvo ne stavlja Krista u prvi plan, nego veliča vas. Kod takvih „proroštava“ možete biti sigurni da ih nadahnjuje „poglavica sinova oholosti“.

Netko će možda pitati: „Što će nam proroštva kada već imamo Sveto pismo?“ Upravo Sveto pismo daje odgovor na ovo pitanje

Želim vas upozoriti na to da je besmisleno ići za time da stalno čujemo nekakve glasove. Sve imamo u Bibliji. U njoj je Božji glas koji „više puta i na više načina nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu“ (Heb 1,1). Ništa nam više ne treba. Ako zaista čujete Božji glas, on je uvijek u skladu s istinom zapisanom u Svetome pismu, odnosno Riječi Božjoj. U knjizi Otkrivenja 22,18 čitamo kako je opasno nešto dodati ili oduzeti „od riječi proroštva u ovoj knjizi“. Istinsko proroštvo, budući da dolazi od Duha Božjega, niti išta dodaje onome što stoji zapisano u Svetome pismu niti mu što oduzima. Štoviše, ono oživljuje ono što nam je Bog već dao. Duh Sveti u pamet će vam dozivati sve što je Isus govorio i činio. Istinsko proroštvo donosi istinu zapisanu u Svetome pismu prenoseći je na način da nama bude živa i aktualna.

Netko će možda pitati: „Što će nam proroštva kada već imamo Sveto pismo?“ Upravo Sveto pismo daje odgovor na ovo pitanje. „U posljednje dane, govori Bog: Izlit ću Duha svoga na svako tijelo i proricat će vaši sinovi i kćeri“ (Dj 2,17). Gospodin je znao da će ova posljednja vremena proroštva za nas biti pravi blagoslov. Stoga možemo računati na Njega da će nam po Duhu Svetome preko svojih slugu i sluškinja davati prave proročke poruke.

Zao je duh došao jednoj od ovih dviju djevojaka i rekao joj: „Ako me poslušaš, učinit ću te jednom od najboljih misionarki koje su ikada hodale zemljom”…

Želim vas upozoriti na što trebate paziti dok osluškujete Božji glas. Na jednome molitvenom skupu u Paisleyju u Škotskoj upoznah dvije sestre. Jedna je od njih na sebi imala bijelu bluzu zamrljanu krvlju. Obje su bile veoma uzbuđene. Bile su to vrijedne djevojke koje su radile kao telegrafske operaterke, a već su prije doživjele krštenje u Duhu. Obje su osjećale snažnu želju da postanu misionarke. Bez obzira na duhovno stanje svatko od nas može pasti u napast. Zao je duh došao jednoj od ovih dviju djevojaka i rekao joj: „Ako me poslušaš, učinit ću te jednom od najboljih misionarki koje su ikada hodale zemljom”. Bio je to đavao ili netko od njegovih poslanika pretvarajući se da je anđeo svjetla. Nju je ta poruka svu obuzela, a njezina je sestra počela uviđati da tu nešto nije u redu. Obratila se nadgledniku zamolivši ga da im dopusti kratko odmoriti se.

Odvela ju je u drugu prostoriju. Sotona se, pokušavajući oponašati Duha Božjega, ovoj djevojci očitovao glasom i naveo je da vjeruje da će se njezina želja da postane misionarkom te večeri ostvariti samo ako ga posluša. Zao joj duh reče: „Nemoj o ovome nikome pričati osim svojoj sestri“. Smatram da sve što dolazi od Boga može biti rečeno svima. Ako ne možeš propovijedati o tome kako živiš, nešto nije u redu s tvojim životom. Ako se bojiš govoriti o onome što činiš u tajnosti, jednoga će se dana o tome govoriti s krovova. Nemoj misliti da ćeš se izvući. Ono što je čisto dolazi na svjetlo. „Tko čini istinu dolazi k svjetlosti nek’ bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena“ (Iv 3,21).

Zao joj je duh nastavio govoriti: „Otiđi večeras do željezničke postaje. Vlak će stići u 19,32. Sebi i sestri kupi kartu. Nakon što kupiš karte, ostat će ti još šest penija. U vlaku ćeš naći ženu koja je odjevena kao medicinska sestra, a preko puta nje sjedit će gospodin koji ima sav novac koji ti treba.” Navečer je kupila dvije karte i ostalo joj je još šest penija. Prva se stvar ispunila, a tako i drugi najavljeni događaj. Naime, vlak je na stanicu stigao točno u 19,32. Trčale su uzduž postaje gledajući ljude koji su se nalazili u vlaku, ali obišavši sve od prvog do zadnjeg vagona nisu naišle na prizor koji im je bio opisan. Vlak je već počeo kretati, a taj se glas ponovno pojavio i rekao: „Otiđite na drugi peron“. Te su večeri sve do 21,30 sestre trčale od perona do perona. Tada im zao duh reče: „Sada kada ste me poslušale, učinit ću vas najvećim misionarkama“. Đavao uvijek nudi nešto veliko! Tada su već počele sumnjati u glas, a on im reče: „Taj će vas gospodin odvesti u banku koja se nalazi na tom i tom uglu u Glasgowu i ondje će sav svoj novac prebaciti na vaš račun“. U Glasgowu nijedna banka ne radi tako kasno navečer. Uostalom, da su otišle onamo tražeći banku vjerojatno je i ne bi bilo na toj adresi. Trebale su se samo osloniti na zdrav razum i bilo bi im jasno da to nije Gospodinov glas. Ako vam je srce otvoreno različitim glasovima, onda brzo možete upasti u ovakvu zamku. Uvijek moramo imati na umu da mnogi zli duhovi kruže svijetom.

Jesu li njih dvije na kraju bile oslobođene? Jesu, nakon teške muke, ove su dvije sestre bile potpuno oslobođene. Napokon su im se otvorile oči te su shvatile da to uopće nije Božji, nego đavolski glas. Ove sestre danas služe Gospodinu u Kini. Ako se i vama dogodi da upadnete u ovakvu zamku, hvala Bogu, postoji izlaz. Zahvaljujem Gospodinu što nas lomi dok iz nas ne izađe svaka oholost. Najgori oblik oholosti jest uzdizanje sebe.

Dolazi vrijeme kada ćemo moliti na taj način

Pavao je po Gospodinovu nalogu zapisao: „Od proroka pak nek’ govore dvojica ili trojica, drugi neka rasuđuju. Ali ako drugomu uza nj bude što objavljeno, prvi neka šuti. A možete jedan po jedan svi prorokovati da svi budu poučeni i ohrabreni” (1 Kor 14,29). Ako nemate poniznosti dopustiti da se vaše proroštvo provjeri, ono je sigurno krivo kao što ste i vi u krivu. Proroštva se moraju provjeravati. Molitva poput ove kakvu Pavao predlaže najljepši je oblik zajedničke molitve. Dolazi vrijeme kada ćemo moliti na taj način. To će se dogoditi kada se Crkva očisti i bude usmjerena samo na to da se Isus proslavlja.

Uz proroštvo dolazi plod Duha, a to je dobrota. Nekoć su sveci prorokovali kako ih je Duh već nadahnjivao, a i danas prorokovati može osoba od povjerenja koja je ispunjena dobrotom koja je plod Duha. No ako prorok nije pod pomazanjem te se oslanja na svoje sposobnosti, tada se izlaže mogućnosti da se njime posluži neprijatelj. (…)

Ulomak iz knjige Vjera koja rasteautora Smitha Wiggleswortha. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh