Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Zašto je danas zavist toliko prisutna među nama

Zašto je danas zavist toliko prisutna među nama

Foto: Shutterstock

 

(Lk 11,15-26)

Onaj tko te ne podnosi i zavidan je, uvijek će loše govoriti o tebi. Osjeća bol kad se o tebi dobro govori i kad se tvoja osoba hvali. Na primjer, ako si zamrzio Josipa i netko ti kaže: „Znaš, Silvija, upoznao sam Josipa i to je uistinu svet čovjek!“, tvoja je reakcija: „Dragi prijatelju, ne poznaješ dobro Josipa. On čini toliko dobra samo kako bi ga drugi cijenili. Onda čini stvari koje ti sad ne mogu prepričati… Bolje da šutim… ali nije zlato sve što sja!“.

Nisam svet, nemam velike intelektualne sposobnosti, nemam posebnih karizmi, a ipak sam još od malena bio predmet zavisti

Pismoznanci i farizeji, koji su mrzili Isusa, govorili su da On izgoni đavle u Beelzebulovo ime. Zavist je, kako kaže Sveto Pismo, gadna zvijer. Ne proklinji zavidnika. Nego moli za njega da prepozna svoj grijeh i pokaje se. Čovječanstvo je puno zavidnih jer je mnogo ljudi bez Boga, iako se očima svijeta doimaju ponizni i krotki.

Nisam svet, nemam velike intelektualne sposobnosti, nemam posebnih karizmi, a ipak sam još od malena bio predmet zavisti. Ali Gospodin mi je uvijek dao da ljubim onoga koji je okolo govorio: „Izgoni đavle u Beelzebulovo ime“. Danas sam shvatio jedno: onaj koji mi stvarno zavidi upravo je đavao. Puno me je puta savio prema svojoj volji, ali, Kristovom milošću, nikad me nije slomio. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh