Brak i odnosi

AUGUSTYN PELANOWSKI

Zašto dolazi do prijevare u braku Zašto sve više muževa i žena nakon nekoliko godina više ništa ne veže, a sve ih dijeli? Zašto dolazi do prijevare? O jednom od glavnih razloga govori pater Pelanowski

Zašto dolazi do prijevare u braku

Dovoljno je zamisliti obitelj – muža i ženu koji imaju dijete, možda dvoje. Nakon pet godina on je sve više u poslu, a ona se koncentrira na djecu te, pokazujući prekomjernu brigu, sve svoje osjećajne potrebe realizira u potomstvu. Muž se sve više udaljava. Nakon nekoliko godina više ih ništa ne veže, a sve ih dijeli. Zašto? Možda zato što su, prije no što su postali supružnici, živjeli kao oni iako njima nisu bili. Strašna eksploatacija dovela je do preeksploatacije i posljedica je za to dosada i ograničavanje odnosa samo na seksualnost u razdoblju zaručenosti. Ako u razdoblju prije braka dolazi do seksualnog suživota, zaručnici se ne uče suzdržavanju, vladanju svojom seksualnom sferom, i za nekoliko godina može doći do prijevare, ali i ponavljanja u traženju davnih uzbuđenja. Tim više što seksualna požuda osjećajno opterećuje čovjeka, jenjavaju viši osjećaji poput posvećivanja sebe, milosrđa, strpljivosti, suosjećanja, skrušenosti. Prekomjerna seksualnost također ograničava ljudske intelektualne sposobnosti. Zaručnicima, koji se bez ograničenja prepuštaju seksualnosti, prijeti opasnost da će neprestano tražiti samo takva iskustva, a nakon prvih godina braka, određenoga međusobnog umora, počet će tražiti bivša iskustva. Prijevare su češće što češće dolazi do suživota prije braka. (…)

JOSIPOV DOM 3dUlomak iz knjige „Josipov dom” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
2 komentara

2 Comments

 1. Edita

  11. rujna 2018. at 18:51

  Ovaj tekst pokazuje kako svećenici imaju puno teoretskog, a malo praktičnog znanja.Prejednostavno je reći da do udaljavanja u braku dolazi zbog seksa prije braka. Naravno, čistoća i uzdržavanje prije braka je jako važna, i pomaže u vjernosti, ali do udaljavanja, kriza i rastave dolazi i mešu onima koji su je prakticirali. Osim toga, što je pretjerana seksualnost u braku? Jednom tjedno, tri puta tjedno, svaki dan? Tko to može reći? A spolni odnosi u braku i služe da se očuva povezanost i bliskost, a njihov izostanak, ili npr. odbijanje žene uzrok je velikih problema i svađa. Tako da, patre, malo životnog iskustva ne bi škodilo…

  • Martina Vidaković

   12. rujna 2018. at 10:11

   “Prejednostavno je reći da do udaljavanja u braku dolazi zbog seksa prije braka.”
   U podnaslovu piše da je to JEDAN OD razloga.

   “Osim toga, što je pretjerana seksualnost u braku? Jednom tjedno, tri puta tjedno, svaki dan? Tko to može reći? A spolni odnosi u braku i služe da se očuva povezanost i bliskost, a njihov izostanak, ili npr. odbijanje žene uzrok je velikih problema i svađa.”
   Pater u ovom tekstu ne navodi točan ‘broj’, vjerojatno zato što je to individualno a svatko može po savjesti procijeniti.

   “Tako da, patre, malo životnog iskustva ne bi škodilo…”
   Znači li to da svećenici ne bi trebali govoriti o nečemu o čemu nemaju izravnog iskustva? A onda ni laici svećenicima ne bi trebali komentirati išta što se tiče njihova poziva?

U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh