Mladi

LOV NA BLAGO

Zagonetni sastanak u kavani: „Živci su mi na rubu!”

Zagonetni sastanak u kavani „Živci su mi na rubu!”

Foto: Shutterstock

 

„Moramo doznati kakav je to sastanak”

Prijatelji su mahnito vukli sok na slamku sve dok nisu bili sigurni da se je vozač okrenuo. Normalnost kavane činila se je nestvarna, gotovo kao da je iz drugog svijeta. Debbie je uhvatila panika. „Misliš li da te je prepoznao?“ pitala je Ravija, gledajući muškarca krajičkom oka dok se je približavao blagajni.

„Ne znam“, odgovorio je Ravi s knedlom u grlu. „Nisam se usudio pogledati. Gdje je sada? Što radi? Misliš li da bismo trebali otići?“

„Mislim da bismo trebali ostati“, rekla je Debbie odvažno, ignorirajući žmarce u trbuhu. „Samo je otišao po još kečapa“, dodala je, a srce joj je malo usporilo kucanje. „Možda te je gledao samo zato jer si ga uplašio, navlačeći kapuljaču tako naglo. Nego, sjećaš li se što si rekao vani, da nam ovdje ne može ništa? Moramo doznati kakav je to sastanak.“

„OK“, složio se je Ravi.

„Hoćeš li da unajmimo čamac na jezeru?“ upitala je Debbie iznenada, šutnuvši Ravija u gležanj.

„Ha? Ne!“ odgovorio je Ravi potpuno zbunjeno. „Zašto?“

„Zato što se tip vraća i mi pokušavamo izgledati ako dvoje normalnih ljudi u kafiću!“ objasnila je Debbie.

„Aha!“ odvratio je Ravi pokunjeno, a onda je rekao glasnije: „Čamac na jezeru. Dobra ideja. Pitat ćemo ostale.“ Tad je čuo škripanje stolice iza sebe i osjetio vozačevu prisutnost.

„Živci su mi na rubu…”

„Je li opet buljio?“ izustio je znatiželjno.

Debbie je odmahnula glavom. „Nije baš buljio, samo je pogledao, ali ne baš nas, nego onako, okolo. Mislim da smo sigurni.“

„Živci su mi na rubu, dok sjedim tako okrenut leđima prema njemu i ne vidim što radi“, šaptao je Ravi. „Mogao bi imati i nož u ruci, što ja znam.“
„I ima ga!“ rekla je Debbie. Ravi se je automatski okrenuo, ali budući da nije ništa vidio, okrenuo se je nazad.

„Zašto si to rekla?“ pitao je dosta srdito. „Pomislio sam da će me probosti!“
„Ali ima nož… i vilicu!“ branila se je Debbie, cerekajući se. Ravi se je namrštio. „Ha-ha, kako smiješno!“

Debbie je naglo pogledala prema vratima. „Nemoj gledati“, šapnula je“, ali tip je upravo kimnuo nekomu tko je ušao.“ Ravi je kimnuo i nagnuo se naprijed da bi Debbie mogla govoriti što tiše. Sastanak je počeo!

„Kakav je?“ šaptao je Ravi.

„Sit sam toga da kasniš!”

„Izgleda kao Kinez ili slično tomu. Zgodan, u odijelu“; rekla je potiho. „Izgleda kao poslovni čovjek, s crnom aktovkom. Prilazi blagajni.“ Čuvši da joj je telefon zapiskao, izvadila ga je iz džepa i pročitala poruku. „Lance kaže da je kamion prazan, trebaju li i dalje paziti na osobu? Reći ću im da je to zgodni Kinez.“

Ravi je kimnuo. „Možda je on šef.“ Dok je Debbie slala poruku, Ravi je čuo drugu stolicu kako se miče iza njega te zvuk spuštanja šalice i tanjurića na stol. Kosa na potiljku mu se je nakostriješila dok je slušao dvojicu kako se pozdravljaju, jedan osorno, a drugi najpristojnije moguće.

„Sit sam toga da kasniš!“ iskesio se je vozač kamiona. „Uvijek isto!“

Velika, smeđa omotnica

„I tebi vrlo ugodno ujutro“, prozborio je pridošlica, s laganim stranim naglaskom. „Vi Britanci ste tako opterećeni vremenom, a i vaš čaj je, nažalost, prilično grozan. Nego, posao ide dobro, pa nećemo dopustiti da nam to smeta, zar ne?“

„Nemoj mi se rugati, nemam vremena za zezanje“, zarežao je vozač. „Gdje je ono po što sam došao?“

„Strpljenja, moj dječače, strpljenja“, rekao je novopridošli mirno, ispijajući čaj. „Držim ga na sigurnome kod sebe. Ali prije svega postoje još neke stvari oko posla koje se moramo dogovoriti. Sve ide po planu, nadam se?“ Vozač je nezadovoljno zahroptao i počeo govoriti. Nažalost, upravo u tom trenutku je malo dijete u blizini počelo lamatati i vrištati.

„Neću!“ plakala je mala djevojčica iz svega glasa.

„To je zamorno“, rekla je Debbie, upiljivši pogled u dijete i roditelje. Ravi je kimao glavom.

„Svejedno nastavi pratiti. On će mu dati nešto, tako je zvučalo. Pokušaj vidjeti što je to.“ Pretvarajući se da se bavi svojim cipelama, Debbie je pažljivo pomaknula svoju stolicu tek toliko da je mogla bolje vidjeti drugoga čovjeka. Nakon nekoliko frustrirajućih minuta, dok Debbie i Ravi nisu mogli čuti ništa od konverzacije za susjednim stolom, dijete se je polako umirilo i mir se je vratio u kavanu u trenutku dok je drugi muškarac uzimao veliku, smeđu omotnicu iz svoje aktovke. (…)

Iz knjige „Lov na blago” autora J. M. Evansa. Do nedjelje, 1. srpnja, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 21 kunu (redovna cijena iznosi 30 kuna). Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi

Četvero kršćanskih prijatelja mora riješiti veliku tajnu; tko je zatvoren u bijelom kamionu i zašto? Molitva, vjera i poznavanje Biblije im pomaže, ali dok stvari postaju sve opasnije, Lance, Ravi, Joel i Debbie također moraju biti hrabri i odvažni. S Božjim vodstvom i zaštitom hoće li otkriti o čemu se radi?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni? Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh