Mladi

IZ NOVOG ROMANA ZA DJECU I MLADE

ZAGONETKA U SNIJEGU „Ovo nije nevolja… ovo je genijalno!”

ZAGONETKA U SNIJEGU „Ovo nije nevolja… ovo je genijalno!”

Foto: Shutterstock


 

„Stvari iz spremišta?” ponovi Joel u nevjerici. „Jesi li siguran?” Lance je bio toliko izvan sebe da je jedva govorio.

„Mislim da jesu! Vidio sam bicikle, vrtne stolice, vrtni alat, kosilice… čak i vrtne figure”, promucao je a zatim se nasmiješio i nastavio: „Provalnici sigurno ovdje sakrivaju stvari koje su ukrali iz spremištâ! Možda je tvoj bicikl unutra, Rav!” Svi se pogledaju zaprepašteno, a onda Joel prostenje:

„Zašto uvijek upadnemo u nevolju?”

„Ovo nije nevolja… ovo je genijalno!” zapjevuši Ravi oduševljen otkrićem. „Htjeli ste mi pomoći da pronađem svoj bicikl, sjećaš se? I našli smo ga… odnosno, vjerojatno jesmo!”

„Ako ovo stvarno jesu ukradene stvari…”

„I nismo mi u nevolji nego kriminalci koji su ukrali sve ove stvari”, doda Lance.

„Ako ovo stvarno jesu ukradene stvari”, reče Joel.

„A čuj, ili su ukradene ili netko ima jako neobičnu zbirku…”, nasmije se Lance. „Znaš li ti koga tko sakuplja kosilice?”

„Joj, koga briga za glupe kosilice”, požali se Debbie. „Došli smo ovamo kako bismo pronašli Lucy, zar ste zaboravili?”

„Nisam je vidio”, kaza Lance, „ali ako može skočiti ovako visoko, onda je s njom sigurno sve u redu. Vjerojatno se sklonila unutra od snijega i vjetra, i bit će dobro dok naši roditelji ili policija nekako ne razriješe sve ovo. Bilo bi dobro da sada odemo odavde. Ako nas netko zatekne ovdje, stvarno bismo mogli upasti u nevolju.”

„Ali što ako to nije Lucy?” upita Debbie. „Ako nije, morat ćemo ju nastaviti tražiti. Zar ju ne bismo mogli zazvati da vidimo hoće li se odazvati?”

„Pa možemo provjeriti”, odgovori Lance. „Samo brzo.”

Glas mu je zvučao neobično i pomalo jezivo dok je odjekivao u onoj mračnoj staji. U početku nije bilo odgovora…

Ovaj je put bio na Lanceu red da Raviju podmetne leđa. „Lucy!” vikne Ravi kroz rupu. Glas mu je zvučao neobično i pomalo jezivo dok je odjekivao u onoj mračnoj staji. U početku nije bilo odgovora. Samo se čulo zavijanje vjetra i lupanje metalnog krovišta. „Ne vidim svoj bicikl”, izvijesti Ravi. „Pored vrata je naslagana gomila bicikala, ali odavde ne mogu vidjeti je li ondje i moj… jako je mračno.”

„Što je s Lucy?” upita Joel u istom trenutku u kojem je Ravi uzbuđeno poviknuo:

„Čuo sam mijauk!” „Ovo nerado govorim, ali to mi nije zvučalo kao normalno mijaukanje. Mislim da je uznemirena; kao da se ozlijedila ili nešto takvo.”

„Znala sam!” uzdahne Debbie. „Moramo ući unutra!”

„Daj, uozbilji se”, odvrati Joel. „Zar nisi vidjela lokot na vratima?”

„Mogli bismo ući kroz prozor”, odgovori Debbie. „Moramo pokušati!”

Lance odmahne glavom. „To nije dobra ideja”, reče držeći Ravija za noge da mu ovaj ne bi skliznuo s leđa. „Moglo bi biti opasno.” Joel je upravo htio reći kako se slaže kada je Ravi ponovno povikao.

„Vidim je – to je Lucy! Lucy, Lucy!” stane ju dozivati…

Nastavak možete pročitati u uzbudljivom romanu za djecu „Zagonetka u snijegu“, autorice J. M. Evans. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Tijekom siječnja knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 48 kuna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh