Vijesti

ZABRINJAVAJUĆE VIJESTI // Raste stopa abortusa kod maloljetnih djevojaka u BiH – najviše u dobi između 13 i 14 godina! O uzrocima visoke stope abortusa može se pretpostavljati, ali ono što najviše šokira njihova je visoka stopa kod maloljetnica u dobi od 13 i 14 godina…

Raste stopa abortusa kod maloljetnih djevojaka u BiH – najviše u dobi između 13 i 14 godina!

Foto: Shutterstock

‘Pravo na izbor’

Da tzv. ‘pravo’ na izbor, tj. abortus nije nikakav pokazatelj društvenog napretka, pokazuju i najnovije informacije o broju namjernih abortusa u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Slično kao i u Hrvatskoj, abortus na zahtjev ondje je dopušten do 10. tjedna trudnoće, a između 10. i 20. tjedna u slučaju silovanja (o čemu odlučuje komisija).

Uzroci visoke stope abortusa kod maloljetnica

O uzrocima visoke stope abortusa može se pretpostavljati, ali ono što najviše šokira njihova je visoka stopa kod maloljetnica u dobi od 13 i 14 godina.

Ginekolog iz Kantonalne bolnice u Zenici, dr. Hasan Karahasan, uzrok tom tragičnom ponašanju vidi u primitivizmu i neinformiranosti stanovništva.

„Kod nas je to još tabu-tema i u razgovoru majke s kćerkom, a da ne govorim sada kako je to s nekom drugom osobom. Kod nas kada se ide ginekologu, ne podrazumijeva se da se ide po savjet, već svi misle da se radi o neželjenoj trudnoći”, rekao je.

Roditelji moraju dati pristanak kada se radi o maloljetnim djevojkama

Nadalje, ističe da su abortusi maloljetnica u zeničkoj bolnici gotovo svakodnevni.

„U tim slučajevima netko od roditelja mora se pojaviti s maloljetnicom i dati pristanak za prekid neželjene trudnoće. Bitno je naglasiti da ona ne smije biti iznad deset tjedana. Prekid je moguće izvršiti ako trudnoća traje od 10 do 20 tjedana, ali ako je nastala silovanjem. U tom slučaju zasjeda komisija koja odlučuje. Svakako, trudnoću je moguće prekinuti i ako plod ugrožava život majke ili postoje neke anomalije kod ploda. U slučaju bračnih partnera, potreban je pristanak muža”, pojašnjava dr. Karahasan.

Skrivanje trudnoće

Dodatni problem, kako navodi, predstavlja i što mladi neželjene trudnoće skrivaju, kako od roditelja, tako i uže i šire okoline.

Prema poznatim podatcima, prije i nekoliko godina nakon rata, broj poroda i abortusa bio je gotovo izjednačen.

U posljednjih nekoliko godina službeni broj abortusa nije smanjen, a dr. Karahasan  ustvrđuje da zbog činjenice da se mnogi abortusi izvršavaju po privatnim ordinacijama danas nije moguće znati istinski broj abortusa.

Velik se broj abortusa učini u privatnim klinikama

Iz tog se naslućuje da su u privatnom sektoru u značajnoj mjeri zastupljeni ne samo legalni abortusi, nego i oni kojima je prošao rok za njihovo zakonito izvršavanje. Tako je cijena zakonitih abortusa u javnim bolnicama bez opće anestezije je 160 KM, a s anestezijom 260 KM. U privatnim ordinacijama cijena s anestezijom iznosi blizu 500 KM.

‘Siva zona’

Zbog manjkave zakonske regulacije, abortusi u BiH predstavljaju veliku sivu zonu zbog čega ne postoje precizni ukupni podatci o broju godišnje izvršenih abortusa u toj zemlji.

Ovo je još jedan pokazatelj da su potpuna informiranost o trudnoći, životu nerođenog djeteta i abortusu, kao i zakonska zaštita nerođenog djeteta uz punu potporu majci, jedini ispravni put sprječavanja ove nepoželjne pojave kulture smrti.

Autor:  (Laudato Tv)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh