Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Za tebe čiji život nije savršen, lijep i uspješan

Za tebe čiji život nije savršen, lijep i uspješan

Foto: Shutterstock


 

…trebamo prihvatiti da naš život uopće ne mora biti savršen, lijep i uspješan kao što želimo. Isus također nije postigao životni uspjeh i svojim životom nam je pokazao da ideal života čovjeka nije uspjeh. Tim je zadao velik udarac Sotoni, koji napada naš svijet viđenjima uspjeha. Danas je puno ranjenih i nesretnih ljudi, jer ne mogu svi sjesti „u fotelju“. To je upravo ta zamka Sotone. Bog je pak napravio nešto potpuno obratno, pokazao je da su zadnji prvi i da najveću prigodu imaju oni koji su izgubili u životu. Sjećamo se što je odgovorio na primjedbe bijesnih radnika vlasnik vinograda iz Isusove pripovijesti:

Nato on odgovori jednomu od njih: „Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?“ Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji. (Mt 20, 13 – 16)

Zadnji, koji su u očima svijeta odbačeni i ismijani, pred Bogom su blagoslovljeni i slavljeni:

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas. (Mt 5, 11 – 12)

I tako je Sotona razoružan, jer takav paradoks može izmisliti samo Bog, a uspješnijim od Boga ne može se biti. Ovaj svijet odgovara velikima, bogatima, snažnima, uspješnim ljudima, ali onaj svijet bit će naknada za one koji su ovdje bili zadnji – na onom svijetu imat će neprekidan uspjeh. (…)

Ulomak iz knjige „Od Duha do uha“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh