Brak i odnosi

(NE)ZDRAVI ODNOSI U BRAKU

Za svaki je brak pogubno ako u njemu postoji odnos ‘roditelj – dijete’ „Znala je da je njezin mladi suprug odrastao u tom turobnom ozračju pa se nije iznenadila kad je, nedugo nakon vjenčanja planuo i snažno je udario po licu. Odmah je donijela jasnu odluku, stala nasred kuhinje odajući svoj snažan stav i rekla mu: 'Danas si me udario dva puta i to ti je ujedno prvi i posljednji puta.'“

Za svaki je brak pogubno ako u njemu postoji odnos 'roditelj – dijete'

Foto: Shutterstock

 

Poznavali smo stariju gospođu koja nam je ispričala priču o ranim godinama braka sa svojim suprugom, danas 50-godišnjakom. Odlučila je udati se za mladog čovjeka koji je odrastao u veoma teškim okolnostima te je bio svjedok očeva zlostavljanja. Njegov je otac, naime, diktirao svaki korak njegove majke. Njezin, u to vrijeme budući svekar kontrolirao je obitelj do te mjere da je svojoj ženi ako je zatrudnjela, a on u to vrijeme nije htio dijete naložio da se djeteta riješi. Kao mlada udavača znala je da se na njihovu posjedu iza kuće nalazi malo groblje. To je bilo mjesto gdje su se pokapala tjelesa pobačene djece.

„Odmah je donijela jasnu odluku…“

Znala je da je njezin mladi suprug odrastao u tom turobnom ozračju pa se nije iznenadila kad je, nedugo nakon vjenčanja planuo i snažno je udario po licu. Odmah je donijela jasnu odluku, stala nasred kuhinje odajući svoj snažan stav i rekla mu: „Danas si me udario dva puta i to ti je ujedno prvi i posljednji puta. Da mi to više nikada nisi učinio. Ako to ipak učiniš, otići ću.“ Više nikada nije podigao ruku na nju.

Iako je ova žena razumjela pozadinu odgoja kakva je imao njezin suprug i bila je svjesna njegovih „stečenih“ slabosti, nije mu htjela dopustiti da ju kontrolira i prema njoj se ponaša nasilno; onako kako je naučio od oca. Svojim je činom to „srezala u korijenu“ i svome mladoženji dala najbolji mogući svadbeni poklon. Bila je odlučna u neprihvaćanju njegova sirovog, primitivnog ponašanja i bila je motivirana promijeniti njegovo djelovanje i reakcije. Njezin je suprug naposljetku postao najnježniji čovjek kojega je ikada upoznala. Odlučili su imati veliku obitelj te su slomili lanac zlostavljanja koji je postojao u toj obitelji. Odlučna žena koja je odbila biti pod kontrolom promijenila je „tradiciju“ jedne obitelji.

„Za svaki je brak pogubno ako u njemu postoji odnos ‘roditelj – dijete’“

Ugledajući se na primjer ove hrabre žene, nudimo vam sljedeći citat kao upozorenje. Ako dopuštate da vas kontroliraju bez razloga, razmotrite činjenice iznesene u knjizi Men Who Won’t Lead and Women Who Won’t Follow (Muževi koji ne žele voditi, i žene koje ne žele slijediti) Jamesa Walkera.

„Ako žena dopušta da muž njome dominira, sve će mu se manje sviđati jer će ona time postajati sve nepotpunija osoba. Više neće biti njegova pomoćnica i prijateljica. Neće biti ništa više nego njegova stvar. Obratno, kada žena u potpunosti vlada svojim mužem, on će postati čovjek kojeg ona neće moći poštovati. Ona nikada neće moći biti sigurna voli li je on zbilja ili samo želi izbjeći sukob. Kako biste dobili bitku za upravljanjem, morate ju zapravo izgubiti.“

Sasvim je logično zaključiti da će dopuštanje tog nepoželjnog ponašanja imati nepoželjne posljedice. Za svaki je brak pogubno ako u njemu postoji odnos „roditelj – dijete“. Ako mislite da netko nepravedno upravlja vama, ovi će vam savjeti pomoći pronaći rješenje. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

O knjizi

Koji je najveći izazov u vašemu braku? Jeste li zabrinuti za svoje financijsko stanje? Kako se Vi i Vaš supružnik zabavljate? Razmišljajući o ovim te o mnogim drugim pitanjima, Steve i Annie su se usmjerili na 28 godina svoga bračnog života, na Božju Riječ te na izjave gotovo pet stotina parova kako bi otkrili na čemu se temelji uspješan brak.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh