Osobni razvoj

BORBA SVETE MALE TEREZIJE

Za one koji se bore s pretjeranim osjećajem krivice Svetoj Maloj Tereziji sakrament svete ispovijedi bio je neprestana briga. Bojala se da ne uvrijedi Boga...

Foto: Pixabay

 

U dobi od 13 godina, prestravljena, Terezija je upala u stanje pretjeranog osjećaja krivice koji je poznat kao skrupula.
Bilježila je pokoru, žrtvice i molitve u malu sveščiću, pa je bila na rubu opsesivno-kompulzivnog poremećaja: „Što sam podnijela kroz godinu i pol, ne bih mogla iskazati… Sve moje misli i najjednostavnija djela postajala su za mene predmet nemira.”

Jedva bih se vratila iz opatije, već bi mi ona stala kovrčati kosu za sutradan. Dok sam sjedila na stolici, neprestano sam plakala pripovijedajući joj sve svoje skrupule

Sakrament svete ispovijedi bila joj je neprestana briga. Bojala se da ne uvrijedi Boga. „Kolike li je strpljivosti trebalo mojoj dragoj Mariji da me sasluša / ne pokazujući nikad zlovolje! … Jedva bih se vratila iz opatije, već bi mi ona stala kovrčati kosu za sutradan. Dok sam sjedila na stolici, neprestano sam plakala pripovijedajući joj sve svoje skrupule.”
Nikada nisam patila zbog skrupulâ. Vjerojatno bih trebala biti skrupuloznija, ali mnogo sam puta bila bespomoćna i patila od fiks-ideja koje gotovo pa nisu imale nikakve veze s realnošću: da mogu kontrolirati svoje opijanje, da ću biti financijski osigurana ako zgrćem novac, da mogu „pridobiti” određene ljude da me vole ako ja volim njih na neki tajni, magični način.

Terezija je našla najbolje rješenje za sebe: pričala je sa svojom braćom i sestrama koji su umrli prije nje kao bebe ili u ranom djetinjstvu, s „četvoricom anđelaka” koji su otišli u Nebo prije nje

Marija je pomogla Tereziji da nadiđe svoje skrupule naglašavajući Božju ljubav, blagost i milosrđe. U konačnici, Terezija je našla najbolje rješenje za sebe: pričala je sa svojom braćom i sestrama koji su umrli prije nje kao bebe ili u ranom djetinjstvu, s „četvoricom anđelaka” koji su otišli u Nebo prije nje:

„Obratila sam se onoj četvorici anđelaka koji su prije mene otišli onamo gore, jer sam mislila da te nevine duše koje nisu nikada znale za nemir i strah moraju požaliti svoju sirotu sestricu koja trpi na zemlji. Govorila sam im djetinje prostodušno, … brzo je mir preplavio moju dušu svojim slatkim valovima, i ja shvatih, ako sam ljubljena na zemlji, da sam ljubljena i u nebu…

Iz knjige „Košulja od vatre“ autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje. (Iskoristite popust do 18. 12. u našoj web knjižari i nabavite knjigu za 63 umjesto 90 kuna)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh