Roditelji i djeca

ALAN MIGLIORATO

Za očeve: kako ‘preživjeti’ kada vaša kći počne izlaziti s mladićem Ako na to niste spremni, moglo bi vam biti prilično teško nositi se s vezom vaše kćeri i njezina mladića. Kako ne biste čupali kosu od brige u tome razdoblju njezina života, donosim ovdje tri savjeta koja bi vam mogla pomoći da preživite to vrijeme.

Tri savjeta za očeve: kako 'preživjeti' kada vaša kći počne izlaziti s mladićem

Foto: Shutterstock

 

Prije mnogo godina kada su me, znajući da imam tri kćeri, pitali kako se nosim s činjenicom da će jednoga dana hodati sa svojim mladićima, znao sam odgovoriti: „Uopće nisam zabrinut. Pa časne sestre ne izlaze s dečkima.“ Iako redovnički poziv nije isključen kao mogućnost u životu mojih kćeri, taj je moj šaljivi odgovor bio način da izbjegnem razmišljanje o razdoblju njihova hodanja s njihovim mladićima.

Ako na to niste spremni, moglo bi vam biti prilično teško nositi se s vezom vaše kćeri i njezina mladića. Kako ne biste čupali kosu od brige u tome razdoblju njezina života, donosim ovdje tri savjeta koja bi vam mogla pomoći da preživite to vrijeme.

Tri savjeta

  1. Naučite svoju kćer da je važno da ulaže u svoj odnos s mladićem, a da pritom ne pate drugi odnosi s osobama u njezinu životu. Mladi u vezama mogu postati sami sebi dostatni te zanemariti ostatak svijeta. Pomozite svojoj kćeri da sagledava stvari u širokoj perspektivi. Treba znati da svijet neće propasti ako se jedan dan ne vidi sa svojim mladićem kao i da nije normalno da među njima neprestano izbijaju sitne svađe. Oni su mladi i trebaju se zabavljati i smijati. Naučite svoju kćer njegovati odnose u njezinoj obitelji i s njezinim prijateljima bez obzira što joj je odnos s mladićem u tom trenutku najvažniji.
  2. Ograničite vrijeme koje njih dvoje provode nasamo. Dobro je pravilo paziti da mladi par nikada ne bude posve sam, nego da se sva njihova druženja i aktivnosti događaju u prisustvu drugih osoba. Znam da to zvuči pomalo ludo, ali, vjerujte mi, funkcionira. Jedan mi je prijatelj pričao da se on sa svojom ženom prije braka nije nikada susretao nasamo, bilo u autu, bilo kod kuće. Tako su se dogovorili na početku veze kako bi im bilo lakše izbjeći situacije u kojima bi mogli pasti u napast. Sva su se njihova druženja odvijala u krugu obitelji i prijatelja. Ispričao sam to i svojim kćerima. Nema potrebe izlagati se napastima, ako postoji način da se one izbjegnu.

Ako vi ne razgovarate sa svojom kćeri o njezinu odnosu s mladićem, ona će savjet potražiti kod svojih prijateljica ili na nekom manje pouzdanom izvoru

  1. Obratite pažnju na njihove međusobne dodire. Prirodno je da se mladići i djevojke spolno privlače. Znam da je to nešto što možda ne želite sada čuti, ali to je istina. Obratite pažnju kako se drže, odnosno na položaj tijela kada zajedno sjede na kauču. Bez obzira što spolna privlačnost postoji, to ne znači da moraju ući u spolne odnose. Vaša kći treba znati kako postaviti granice u dodirima sa svojim mladićem jer ako mu dopusti da je dodiruje po kojem god dijelu tijela, on će to spremno prihvatiti. Naučite ju da o tim granicama razmišlja već sada.

Jedno je kada joj vi ukazujete na sve ove stvari, ali mnogo je važnije kakav će ona stav zauzeti, koje će granice postaviti tražeći da ih njezin mladić poštuje. Ako vi ne razgovarate sa svojom kćeri o njezinu odnosu s mladićem, ona će savjet potražiti kod svojih prijateljica ili na nekom manje pouzdanom izvoru. Može li vaša kći znati koja su vaša očekivanja ako o njima nikada ne govorite?

Razgovarajte s njome o predbračnoj čistoći i o njezinoj važnosti u sklopu pripreme za brak. To je osjetljivo područje i stvari tu lako mogu izmaći kontroli. Važno je pritom da ona uvijek pazi na svoje dostojanstvo i drži do vrijednosti koje ste joj usadili.

Iz knjige „Kako pravi muškarci odgajaju svoje kćeri“ autora Alana Migliorata.

VELIKA AKCIJA! Knjigu, do 18. prosinca 2022., možete nabaviti po sniženoj cijeni za 49 umjesto 70 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh