Duhovnost

KOŠULJA OD VATRE

Za Malu Tereziju ‘slatko’ je značilo nešto posve drugo nego nama ostalima Za nju slatko nije značilo plivati u moru utjehe, olakšanja ili zabave...

Foto: Pixabay

 

„Dobila sam ‘znak’ koji sam molila, i taj je znak bio vjerna slika / milosti koje mi je Isus udijelio da me privuče da molim za grešnike. Nije li pred ranama Isusovim, kad sam vidjela kako teče njegova božanska krv, ušla u moje srce žeđa za dušama? Htjela sam ih napojiti ovom neokaljanom krvi koja ih je imala očistiti od njihovih mrlja; i usne ‘moga prvog djeteta’ pripiše se na presvete rane! … Kako li neizrecivo slatka odgovora!”

Za nju slatko nije značilo plivati u moru utjehe, olakšanja ili zabave…

Tereziji slatko znači posve nešto drugo nego nama ostalima. Za nju slatko nije značilo plivati u moru utjehe, olakšanja ili zabave: slatko je doslovno značilo položiti svoj život. Da bliže pojasnim svoju tezu, iznosim što je njezina sestra Celina rekla prije nego li će Terezija otići u samostan:

Htjela je patiti više i na taj način osvojiti više duša za Isusa…

„Bavila se mišlju da se pridruži kongregaciji sestara misionarki, ali nadala se da će spasiti još više duša mrtvljenjem i samoodricanjem i to ju je nagnalo da se zatvori u Karmel… Sama mi je priznala razlog svoje odluke: htjela je patiti više i na taj način osvojiti više duša za Isusa… Ta je živa smrt spašavala više duša, pa ju je odlučila prihvatiti želeći, kako je i sama rekla, postati zatvorenicom čim prije kako bi ljudima približila divotu Neba.”

Solidarizirala se s maloljetnim trudnicama prinoseći sebe nesebičnoj ljubavi za kojom žude sve maloljetnice i sva novorođenčad; s bombašima-samoubojicama dajući svoj život, ali ne oduzimajući živote drugih…

Kada se Terezija pridružila Karmelu, solidarizirala se i sa svim zatvorenicima postavši i sama jedna od njih. Solidarizirala se s maloljetnim trudnicama prinoseći sebe nesebičnoj ljubavi za kojom žude sve maloljetnice i sva novorođenčad; s bombašima-samoubojicama dajući svoj život, ali ne oduzimajući živote drugih; s izopćenicima i neprilagođenima u svijetu – solidarizirala se sa svima njima tako što je krenula na put života odlučivši dragovoljno prihvatiti najteže zadaće, drugovati s najtežim osobnostima te prema apsolutno svima odnositi se s dostojanstvom, poštovanjem i ljubavlju, i prema onim najmoćnijima i prema najslabijima.

Iz knjige „Košulja od vatre“ autorice Heather King. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh