Roditelji i djeca

MAJKE I SINOVI

„Voljela bih da sam sve ovo znala dok su moji dječaci još bili maleni” Tada sam pomislila da mome sinu uopće nije stalo do tog prijatelja jer da jest, onda bi znao njegovo prezime! Zapravo, mislila sam da s mojim sinom nešto nije u redu

„Voljela bih da sam sve ovo znala dok su moji dječaci još bili maleni”

Foto: Pixabay

 

„Voljela bih da sam sve ovo znala dok su moji dječaci još bili maleni. Meni su se oni tada činili poput vanzemaljaca! Jedna mi je stvar osobito upadala u oči. Moj je stariji sin Robert znao spomenuti svoga prijatelja Brucea, s kojim je išao u razred. Činilo mi se da se među njima razvilo pravo prijateljstvo. Sve dok ga, kao tipično žensko, nisam počela ispitivati: ʽKako se Bruce preziva?ʼ ʽNe znam.ʼ ʽIma li brata ili sestru?ʼ ʽNe znam.ʼ ʽGdje živi?ʼ ʽMama, ne znam, zar ti pišeš knjigu o njemu? Što me ispituješ toliko?ʼ Tada sam pomislila da mome sinu uopće nije stalo do tog prijatelja jer da jest, onda bi znao njegovo prezime! Zapravo, mislila sam da s mojim sinom nešto nije u redu.”

Dječaci su različiti od djevojčica, a to ne znači da je kvaliteta njihovih odnosa lošija

Ova je mama smatrala svoga sina bezobzirnim. Međutim, stvar je u tome da se među dječacima, kada razviju prijateljstvo, stvara vrsta odnosa koji se razlikuje od ženskog poimanja prijateljstva. To što on još nije zapamtio prijateljevo prezime ne znači da mu do njega nije stalo ili da mu fali koja daska u glavi. Dječaci su različiti od djevojčica, a to ne znači da je kvaliteta njihovih odnosa lošija.

…muškarci ne vole ponavljati ono što su s nekim u razgovoru već prošli, dok žene vole neke stvari prepričati nekoliko puta

Slično je i s odraslim muškarcima. Primjerice, muž se vratio kući nakon što se na piću našao sa svojim prijateljem Nickom. Ona ga pita: „Kako je bilo s Nickom”. „Dobro.” „O čemu ste razgovarali?” „Ni o čem posebno.” (On pod time misli: Ni o čem što bi tebi bilo zanimljivo.) oni su vjerojatno razgovarali o situaciji na poslu, o političkim aktualnostima, o stvarima vezanim za njihove hobije i sl. Osim toga, muškarci ne vole ponavljati ono što su s nekim u razgovoru već prošli, dok žene vole neke stvari prepričati nekoliko puta.

Jednako tako, kada dvojica dječaka sklapaju prijateljstvo, oni jedan drugoga ne ispituju o njihovim obiteljskim odnosima. Oni će s vremenom razmijeniti i te informacije, ali ne na početku njihova odnosa.

Majke i sinovi

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh