Duhovnost

O. AUGUSTYN PELANOWSKI

Voliš li sebe? Nemaš nikoga tko bi ti dao ljubav i zbog toga nisi zadovoljan sobom i svojim postojanjem. Zar nikoga?

Foto: Pixabay


 

Pitam samog sebe, nakon tolikih godina iskustva poštovanja i nježnosti, ljubavi i milosrđa Božjega prema meni: „Poštuješ li sam sebe? Prihvaćaš li sebe, voliš li sebe? Prihvaćaš li svoj život?“

Koliko radikalno i nepromjenjivo moram biti voljen da bih mogao voljeti sebe onakva kakav sam se spoznao u životnim događajima, svojim osjećajima, grijesima, riječima i mislima?

Jednom mi je netko rekao mudre riječi, da je teško spoznati sebe, ali da je mnogo teža stvar ne zanijekati sebe. Koliko radikalno i nepromjenjivo moram biti voljen da bih mogao voljeti sebe onakva kakav sam se spoznao u životnim događajima, svojim osjećajima, grijesima, riječima i mislima? Kakav dokaz ljubavi mi je potreban?
Irvin Yalom napisao je knjigu Ubojica ljubavi. Nakon što sam ju pročitao, nisam bio siguran o kome je pisao kao ubojici, o svojim pacijentima ili pak o sebi?

Nemaš nikoga tko bi ti dao ljubav i zbog toga nisi zadovoljan sobom i svojim postojanjem. Zar nikoga?

Imam li jasnoću u istini prema samom sebi da mogu sebe voljeti bez straha i gađenja? Bez sablazni nad samim sobom? Ako ne, onda je sve što sam dosada napisao prije uzrok takvu stanju. Nemaš nikoga tko bi ti dao ljubav i zbog toga nisi zadovoljan sobom i svojim postojanjem. Zar nikoga?

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh