Svijet

OTAC IGNACIO

Vojni kapelan koji se pretvarao da je zločinac kako bi spasio dječaka od trgovaca organima Ovaj svećenik smislio je odvažan plan kako spasiti dijete od užasne smrti...

Vojni kapelan koji se pretvarao da je zločinac kako bi spasio dječaka od trgovine organima

Foto: Unsplash,  Alisa Reutova/Ilustracija

 

El País, španjolske novine koje nisu jedne od onih u kojima ćete moći pročitati nešto dobro o Crkvi i njenim svećenicima, objavili su članak o svećeniku heroju, prenosi Aleteia.

Priču ovog svećenika, međutim, teško je zanemariti. 57-godišnji bivši vojni kapelan, vlč. Ignacio María Doñoro de los Ríos, nominiran je za nagradu Princess of Asturias for Concord jer je 25 godina radio u ime mladih žrtava ekstremnog siromaštva i grozote trgovine ljudima.

„Neispravna roba“

Devedesetih godina prošlog stoljeća fra Ignacio bio je dijelom posebne misije španjolske nacionalne policije u El Salvadoru. Šokantno je bilo za njega što je doživio u to vrijeme – prodaju djeteta kao „komada neispravne robe“.

Obitelj u izrazitom siromaštvu s petero djece, nudila je svog 14-godišnjeg sina Manuela, koji je bolovao od paralize, za samo 25 dolara. Novcem od transakcije obitelj je namjeravala kupiti hranu za prehranu svoje preostale četiri kćeri

Naime, obitelj u izrazitom siromaštvu s petero djece, nudila je svog 14-godišnjeg sina Manuela, koji je bolovao od paralize, za samo 25 dolara. Novcem od transakcije obitelj je namjeravala kupiti hranu za prehranu svoje preostale četiri kćeri. U isto vrijeme, potencijalni su kupci prodajom Manuelovih organa namjeravali ostvariti tisuću puta veću dobit od uloženog.

Iako „neispravan“ kao cjelovit proizvod, pojedini njegovi organi bili bi vrijedna roba. Dječaka bi, poput vola ili svinje u klaonici, „zaklali“, raskomadali i upakirali u zasebne kontejnere, a sav taj neopisiv zločin činio se kako bi se zadovoljili zahtjevi međunarodnog prometa ljudskim organima.

Trgovina organima

Sve je šokantno u ovoj užasnoj, istinitoj priči. Bijeda obitelji koja doseže krajnji očaj prodajući dijete; katalogiziranje ranjivog i bespomoćnog djeteta kao neispravnog proizvoda; kupnja ljudskog bića od strane drugih – koji svjesno planiraju da ga ubiju, iskasape i prodaju u komadima.

Također je šokantno znati da Manuelov slučaj nije neki daleki, izoliran slučaj od prije 20 godina. Ovakvo pakleno trgovanje ljudskim bićima događa se i danas.

Napeto spašavanje u planinama

Kad je saznao da će paraliziranoga dječaka uskoro predati trgovcu organima, fra Ignacio nije oklijevao riskirati svoj život kako bi ga spasio.

Tjedan dana nije se brijao, unajmio je kamion, odjenuo civilnu odjeću. S iznimnom samokontrolom odvezao se do kuće siromašne obitelji u zabačenim planinama Panchimalco, predstavljajući se kao kupac. Ponudio je obitelji dolar više od cijene koju je dogovorio drugi kupac, odveo siromašnog dječaka, strpao ga u kamion i odvezao.

„U desetinkama sekunde shvatio sam da je to vlak koji će proći samo jednom u mom životu i morate ga uzeti ili napustiti. A ako ga uzmete, odvest će vas tamo gdje niste ni mislili da ćete otići … Bio sam vrlo svjestan da će mi to dijete promijeniti život“, kazao je otac Ignacio za španjolske novine.

Što je s obitelji koja je prodala vlastito dijete? Jesu li znali za što se kupuje? Jesu li znali da se radi o trgovini organima?

No što je s obitelji koja je prodala vlastito dijete? Jesu li znali za što se kupuje? Jesu li znali da se radi o trgovini organima? Svećenik jednostavno komentira:

„S vremenom naučite da ih ne možete osuđivati. To će dijete umrijeti i prodali su ga iz očaja.“

Manuelu je, međutim, samo trebala prava pomoć kako bi izbjegao ono što se činilo kao sigurna smrt. Otac Ignacio osigurao mu je intenzivnu rehabilitacijsku terapiju kako bi, ne samo preživio, nego se i oporavio od paralize.

Dvadeset pet godina kasnije, Manuel je živ i zahvalan na blagoslovu života

Dvadeset pet godina kasnije, Manuel je živ i zahvalan na blagoslovu života. I otac Ignacio se, u svojoj rodnoj Španjolskoj, u to uvjerio kada je primio pismo od Manuela u kojem izjavljuje da je svećenik „najvažnija osoba u njegovu životu“.

Otac Ignacio nije stao nakon Manuelovog spašavanja, niti se zaustavio na granicama svoje zemlje.

U peruanskoj Amazoniji, on i grupa lokalnih partnera osnovali su Nazareth Home, ustanovu posvećenu brizi o djeci bez roditelja i djeci očajnih obitelji, poput Manuelove u Salvadoru. Ove se obitelji suočavaju s ogromnom bitkom protiv siromaštva i podložne su upadu u najtragičnije pokušaje bijega: prostituciju, kriminal ili, i danas, kao i prije 25 godina, užasu trgovine ljudima.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh