Vijesti

UOČI NEDJELJNE UTAKMICE

Vodeći američki katolički portal usporedio Hrvatsku i Francusku – pogledajte do kojih su zaključaka došli Vodeći američki katolički portal donosi usporedbu Hrvatske i Francuske, kao dviju katoličkih zemalja, kako bi pomogli navijačima da odluče za koga navijati u nedjelju…

Vodeći američki katolički portal usporedio Hrvatsku i Francusku – pogledajte do kojih su zaključaka došli

Foto: Shutterstock

 

 

U nedjelju se igra finale Svjetskog prvenstva u nogometu, a sukobit će se hrvatska i francuska reprezentacija. Većina američkih katolika ne prati nogomet, ali mnogi će se ove nedjelje pridružiti navijačima diljem svijeta, piše CNA.

Za koju će momčad američki katolici navijati? Vodeći američki katolički portal donosi usporedbu Hrvatske i Francuske, kao dviju katoličkih zemalja, kako bi pomogli navijačima da odluče koga će podržati u nedjelju.

Katolički korijeni

Hrvatska

U vrijeme kada je Isus živio u Palestini, Hrvatska je, zajedno s ostatkom Balkanskog poluotoka, bila dio Rimskog Carstva – većinom dio rimske provincije Dalmacije.

Smještena duž Jadranskog mora, Dalmacija, koja se također nazivala „Ilirik“, bila je dom rimskih podanika i njihovih religija iz cijelog carstva. U vrijeme kada je Isus živio, u regiji je postojala židovska populacija. Neki pripadnici židovske zajednice postali su kršćani tijekom najranijih razdoblja kršćanske evangelizacije.

Sveto pismo bilježi da je Tito, učenik sv. Pavla, otputovao u Dalmaciju i ondje možda i umro. Regija se spominje u Drugoj poslanici sv. Pavla Timoteju. Neki smatraju da je i Pavao mogao otići u Dalmaciju, budući da je pisao u Poslanici Rimljanima o posjetu „Iliriku“, no vjerojatno se to odnosilo na dio Grčke u blizini suvremene Albanije.

Hrvatski narod, koji je migrirao u dalmatinsku regiju u 6. stoljeću, vjerojatno je slijedio plemenske religije, sve dok se zajedno s bizantskim i benediktinskim misionarima, nekima iz Francuske, nije obratio na kršćanstvo. Od 9. stoljeća Hrvati se mogu smatrati kršćanskim narodom, a od kraja tog stoljeća hrvatsko plemstvo priseže odanost Papi.

Francuska

Francuska se često naziva „najstarijom kćeri Crkve“, zbog duge i vjerne povijesti Katoličke Crkve ondje.

Postoje razne legende koje povezuju Francusku i Novozavjetne osobe. Jedna takva legenda kaže da su Lazar, Marija i Marta prognani iz Izraela i da su putovali brodom na francusku obalu. Jedna legenda kaže da je Lazar bio prvi biskup u Marseilleu i da je pokopan u Burgundiji. Neke takve legende govore da je Marija Magdalena ustvari Lazarova sestra i da je živjela 40 godina u spilji u Provansi. Neki tvrde i da su poznati madeleine kolačići nazvani po njoj.

Prvi službeni zapis o Katoličkoj Crkvi u Francuskoj datira iz 2. stoljeća. Većina Francuza smatra kralja Klodviga I. utemeljiteljem Francuske. Klodvig se obratio i krstio na Božić 496. godine. Njegovo krštenje smatra se ključnim trenutkom zapadnog kršćanstva.

Zaključak

Hrvatska se spominje u Bibliji. Dok je Francuska najstarija kći Crkve. Bilo koje mjesto spomenuto u Svetom pismu ima snažnu tvrdnju o drevnim kršćanskim korijenima. Ovaj bod ide Hrvatskoj.

Sveci

Hrvatska

Zaštitnik Hrvatske je sveti Josip. Ne može puno bolje od toga. Osim ako vaš zaštitnik nije Blažena Djevica Marija, kao u Francuskoj.

Sveti Jeronim se rodio na području Dalmacije. Hrvatska ima i svetog Marka Križevčanina, svetog Leopolda Mandića i svetog Nikolu Tavelića.

Francuska

Sveta Ivana Orleanska, sveti Ivan Vianney, sveta Mala Terezija, sveti Remi, sveti Dionizije Pariški, sveti Petar Faber, sveti Isaac Jogues, sveti Luj IX., sveti Vinko Paulski… Ovo je tek zagrijavanje. Ovaj bod definitivno ide Francuskoj.

Zaključak

Hrvatska je u svojoj dugoj povijesti Crkvi dala mnoge svete muškarce i žene, ali većina je ostala nepoznata. Tijekom stoljeća, sveci iz srednjoeuropskih zemalja nisu stekli toliko pažnje kao oni iz zapadne Europe. To je tužno, ali Francuska ima puno svetaca. Puno.

Katedrale

Hrvatska

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebu zapanjujuće je lijepa. Ta gotička katedrala izgrađena je 1200-ih godina, a restaurirana 1880-ih. Oko katedrale se nalaze barikade sagrađene 1400-ih godina, kako bi zadržale osmanske osvajače. Te iste barikade zadržale su Osmanlije u još jednom pokušaju invazije 200 godina kasnije. Zagrebačka katedrala također je preživjela potres. Ona je dragulj za cijelu Crkvu.

Francuska

Katedrala Notre-Dame u Chatresu je remek-djelo gotičke umjetnosti s kojom počinje razvoj francuske klasične gotike. Njezini vitraji svjetski su poznati. Imitiraju se diljem svijeta. Izgrađena je krajem 12. stoljeća i obnavljana nekoliko puta.

Zaključak

Chartres je poznat. Zagrebačka katedrala trebala bi biti poznatija. Jedna se smatra najvišim stupnjem europske arhitekture. Druga je zadržala horde osmanskih osvajača. Ljudi mrze neriješene rezultate u nogometu. Ovo je nogometna priča, ali ova kategorija je izjednačena.

Rezultat: 1:1

Na Amerikancima je da odluče hoće li navijati za najstariju kćer Crkve ili za momčad čiji izbornik voli krunicu. 🙂

Vedrana Prka; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh