Recenzije knjiga

NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

VLČ. DR. FÁBRY KORNÉL U knjizi dobivamo odlične upute kako da nam Misa ne bude izvršavanje obaveze, nego plodonosan susret s Bogom! Donosimo vam predgovor mađarskom izdanju knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“, koji je napisao vlč. dr. Fábry Kornél - glavni tajnik Euharistijskoga kongresa koji će se održati ove godine u Budimpešti

Foto: Youtube

 

 U određeni čas sjede za stol i dvanaest apostola s njim. On im reče: „Vrlo sam želio da ovu Pashalnu večeru održim s vama, prije nego muku podnesem.”

Lk 22,14-15

 

Tako se osjećao Isus te večeri, kada je utemeljio Euharistiju. Prije patnje želio je iskusiti zajedništvo sa svojim učenicima u svojoj punoj ljudskoj stvarnosti.

Želimo li i mi u istoj mjeri iskusiti zajedništvo s Gospodinom? Želimo li Ga upoznati, čeznemo li za stvarnim zajedništvom s Njim? Želimo li razumjeti svu tu mudrost, koju nam Crkva nudi u liturgiji Svete Mise na temelju iskustva dugog dvije tisuće godina?

Knjiga Josipa Lončara o Svetoj Misi rodila se upravo iz te čežnje za Gospodinom. Lončar nam želi pokazati kako da odgovorimo na ovu neshvatljivu, vatrenu, beskrajnu i nezamjenjivu ljubav, kako da nam Sveta Misa ne bude samo navika, izvršavanje obaveze, nego otajstveni, osobni, nutarnji susret s Bogom.

Sveta Misa može i za nas biti aktivan, plodonosan susret s Bogom, iz kojeg naš život može izvirati čak i u sivoj svakodnevnici

Pokazuje nam kako Sveta Misa može i za nas biti aktivan, plodonosan susret s Bogom, iz kojeg naš život može izvirati čak i u sivoj svakodnevnici.

Ako se uključimo u Svetu Misu na pravi način, tada ćemo je shvatiti pravilno, upoznat ćemo ovo otajstvo vjere ne samo razumom nego i srcem, što je nezamjenjivo i toliko potrebno za naše spasenje.

U knjizi dobivamo odlične upute kako da se pripremimo za Svetu Misu, za susret s Gospodinom, kako da se uskladimo s nakanom za koju želimo prikazati Misu kako bismo u Božjoj prisutnosti zadobili…

U liturgiji izgovaramo tekstove, pravimo geste; vidimo znakove, čujemo riječi, koje često razumijemo samo djelomično ili uopće ne. Cilj nam je da u liturgiji uvijek iznova doživimo spasonosnu Isusovu žrtvu, da vlastite žrtvice spojimo s Njegovom žrtvom i da tako, prikazujući to Bogu, cijeli svoj život uzdignemo k Njemu. U Svetoj Misi možemo otkriti na koliko načina možemo osloviti Boga, i na koji način On govori nama po Riječi, po svećeniku, ili u šutnji.

U knjizi dobivamo odlične upute kako da se pripremimo za Svetu Misu, za susret s Gospodinom, kako da se uskladimo s nakanom za koju želimo prikazati Misu kako bismo u Božjoj prisutnosti zadobili mir, radost i kako bi nam se srce napunilo hvalom, jer sama Euharistija je u suštini zahvaljivanje. Kada zadobijemo taj mir, tu radost, to zahvalno srce, djelovanje Božje milosti postaje vidljivo u našim životima. Na taj način mi sami postajemo znakovi, naši životi postaju privlačni, jer se Božja harmonija, vladavina ljubavi odražava u našim životima u svim okolnostima.

vlč. dr. Fábry Kornél

Više o knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara, možete saznati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh