Duhovnost

BLAGOSLOV DOMA

Vjeruju li katolici u duhove? Peter Kreeft, profesor filozofije na Sveučilištu u Bostonu, napisao je: „Smrt se često objavljuje živima i postoje nebrojeni dokazi postojanja 'duhova' u svim kulturama.“ Čak ide toliko daleko da kaže da nema kontradikcije između vjere u duhove i katoličke teologije…

Vjeruju li katolici u duhove?

Foto: Shutterstock

 

Katrino, vjeruju li katolici u duhove? Može li i nekatolik pozvati svećenika da mu blagoslovi kuću? Znatiželjna sam jer smo se upravo uselili u staru kuću i počela sam primjećivati neke čudne poremećaje zbog kojih mi je nelagodno i htjela bih da mi svećenik dođe blagosloviti kuću, ali mi nismo katolici.  Komu da se obratim za pomoć?

Hvala!

Odgovor:

Da, i nekatolici zasigurno mogu pozvati svećenika i zatražiti blagoslov doma. Najbolja i najlakša stvar jest nazvati mjesnog župnika u mjestu u kojem živite. Objasnite mu da vaša obitelj nije katolička, ali biste htjeli da vam blagoslovi dom radi vlastitog mira. To nije tako neuobičajen zahtjev i svećenik ga neće smatrati čudnim. On vam može objasniti pojedinosti, tako da znate kako se pripraviti. Blagoslov doma uobičajena je stvar oko Bogojavljenja, ali katolici blagoslivljaju novu kuću ili stan i prigodom useljenja (nikad se ne zna tko je prije stanovao ondje i što je radio) ili, jednostavno, zato što osjećaju takvu potrebu usred osobnih ili obiteljskih teškoća.

Spomenut ću i da je dobro dati svećeniku naknadu za njegov trud – vino, zahvalnica s prigodnim darom ili pak samo večera i osvježavajuće piće. Štogod možete ponuditi, bit će dobro. Takva se gesta cijeni. Što se tiče duhova, katolici vjeruju u stvari „vidljive i nevidljive“ – nevidljive znače one koje postoje u nadnaravnom svijetu, poput ljudske duše, općinstva svetih, anđela i đavolskih bića. Peter Kreeft, profesor filozofije  na Sveučilištu u Bostonu, napisao je: „Smrt se često objavljuje živima i postoje nebrojeni dokazi postojanja ‘duhova’ u svim kulturama.“ Čak ide toliko daleko da kaže da nema kontradikcije između vjere u duhove i katoličke teologije. „Duhovi potvrđuju, a ne negiraju katoličku teologiju o životu poslije smrti“, tvrdi Kreeft. „Posebno što se tiče života poslije smrti, koji je za skeptike glavna točka osporavanja.“

Samo bih još naglasila nešto veoma važno – ako mislite da imate čudne pojave u svojem domu, NEMOJTE ih sami rješavati, niti im se obraćati ili ih pokušati sami otjerati. Najbolje je pozvati svećenika u pomoć. Svećenici imaju vlast blagoslivljati i egzorcirati, što kao mogućnost nemaju sve kršćanske zajednice. Stoga ljudi nagonski traže pomoć katoličkih svećenika u tim stvarima. Drago mi je da slijedite svoju intuiciju i utječete se Crkvi za pomoć i nadam se da ćete riješiti probleme koje imate i naći mir u svojoj obitelji.

Autor: Katrina Fernandez (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh