Vijesti

VJERSKI TURIZAM // Više od 300 milijuna hodočasnika godišnje posjeti mjesta vjere

Foto: Pixabay

 

Ići tragovima starih hodočasnika – to je ono što, prema podatcima Svjetske trgovinske organizacije, potiče više od 300 milijuna sudionika vjerskoga turizma da posjete mjesta vjere

Svake je godine mnogo putnika koji za godišnji odmor izaberu vjerski turizam. I među mladima je sve veći interes za putovanja u znaku duhovnosti, kulture i umjetnosti, a sve je više i nevjernika koji se približavaju takvim iskustvima.

Vjerski turizam prvilači i one koji su daleko od vjere

Ići tragovima starih hodočasnika – to je ono što, prema podatcima Svjetske trgovinske organizacije, potiče više od 300 milijuna sudionika vjerskoga turizma da posjete mjesta vjere. Vatikan, Santiago de Compostela, Asiz i Fatima, te Lourdes i Sveta zemlja – samo su neka od najtraženijih odredištâ ljudi koji kreću na put. Više od 41% onih koji stavljaju ruksak na leđa i kreću na put, ima između 30 i 50 godina; uglavnom su vjernici, ali ne samo oni. Vjerski turizam, naime, privlači i one koji su dalje od vjere, jer pruža mogućnost za osobno otkrivanje i upoznavanje, za odlazak na put koji doista može obogatiti.

Neki odabiru kulturno, povijesno i umjetnički bogata mjesta, dok neki izabiru ona mističnija i duhovnija

Mnogo je onih koji se obraćaju specijaliziranim agencijama, ali ima i onih koji sami organiziraju svoje putovanje; i ima onih koji izabiru kulturno, povijesno i umjetnički bogata mjesta, a i onih koji izabiru ona mističnija i duhovnija. Onima koji odluče krenuti putom tišine, neće nedostajati potpore; upravo zbog toga putnici mogu često računati na gostoprimstvo brojnih vjerskih, a i drugih, ustanova, koje svake godine otvaraju svoja vrata za prihvat i zajedničko druženje.

Izvor:  (Vatikanski radio)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh