Aktualnosti

VJERSKI PROGONI Strože kontrole nad religijama u Kini mogle bi dodatno ugroziti već poljuljane diplomatske odnose s Vatikanom Kineski kardinal Joseph Zen rekao je kako se nada da će Crkva u cijelom svijetu „pojačati svoje molitve“ za Crkvu u Kini koja i dalje trpi progone u službeno ateističkoj zemlji.

Strože kontrole nad religijama u Kini mogle bi dodatno ugroziti već poljuljane diplomatske odnose s Vatikanom

Kineski je predsjednik Xi Jinping u svom govoru na zasjedanju 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, rekao da želi povećati kontrolu Vlade nad religijama u toj komunističkoj zemlji.

Jinping tvrdi da religije koje nisu dovoljno usklađene s komunističkim idealima predstavljaju prijetnju državi i stoga trebaju postati više ‘kineski orijentirane’. Premda su komentari navodno bili usmjereni na tibetanske budiste koji su zahtijevali neovisnost, to bi moglo značiti i dodatno zahlađenje diplomatskih odnosa Vatikana i Kine.

Pokušaj ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa

Papa emeritus Benedikt XVI. i papa Franjo rade na ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa s tom komunističkom zemljom, premda je to prilično spor i zahtjevan proces. Kineska Vlada formalno priznaje katoličanstvo kao jednu od pet religija u toj zemlji, ali ne i crkvene vođe koje imenuje Vatikan.

Kineska je Vlada uspostavila Kinesku katoličku domoljubnu udrugu, koja predstavlja alternativu crkvenoj hijerarhiji, a kineske su ju vlasti službeno priznale. Papa emeritus Benedikt XVI. izjavio je da je Kineska katolička domoljubna udruga nespojiva s katoličkim doktrinama, jer priznaje i legitimno i nelegitimno imenovane biskupe.

Vjerski progoni u Kini

Trenutno su u tijeku razgovori između Vatikana i kineske Vlade o priznavanju i imenovanju biskupa. Najnoviji prijedlog temelji se na ideji da Vlada predloži biskupske kandidate, a papa Franjo potvrdi ili odbije prijedlog imenovanja.

Kineski kardinal Joseph Zen rekao je kako se nada da će Crkva u cijelom svijetu „pojačati svoje molitve“ za Crkvu u Kini koja i dalje trpi progone u službeno ateističkoj zemlji. Prema izvješću koje je objavila američka organizacija Freedom House, vidljivo je povećanje nasilnih i nenasilnih vjerskih progona od 2012. godine, kada je na vlast došao sadašnji predsjednik Jinping.

Izvor:  Catholic News Agency; Book.hr

Prevela i priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh