Duhovnost

VJERNIČKI BOŽIĆ

Kako imati najbolji Božić do sada Ako želimo imati lijep Božić, moramo se za njega pripraviti...

Kako imati najbolji Božić dosada

Foto: Shutterstock

 

U svojoj knjizi Živi plamen ljubavi sv. Ivan od Križa kaže da je ljudska duša poput „cjepanice koja gori vječnom vatrom“. Ako je drvo vlažno, treba mu puno vremena da se zapali. Kako ga vatra suši, postaje toplije i gori sve jače. Tako je i s ljudskom dušom. A Božić je dobar primjer kako to funkcionira. Ako želimo jasno gorjeti vatrom ljubavi i velikodušnosti, moramo se pripraviti.

Božić nije dan kao svaki drugi i zato ga toliko volimo i ne možemo ga dočekati. Ali ima nešto grozno u tome kad se božićno drvce okiti već na početku došašća ili još i prije. Nije da zamjeram ljudima koji to čine, ali ja još nisam spreman za to. Ja sam poput cjepanice koja je ležala mjesecima u mokrom snijegu i ako me se odmah ubaci u vatru, samo ću tinjati i dimiti se. Trebat će mi puno vremena prije nego što se zapalim.

Ako želimo imati lijep Božić, moramo se za njega pripraviti. Trebamo odvojiti vrijeme za kontemplaciju zbog čega je ta svetkovina tako posebna. Ako ju uzmemo zdravo za gotovo, još nas uvijek može ponijeti raspoloženje, ali će nam na kraju Božić postati samo još jedna stvar u životu, a kada prođe, ostaje nam samo umor i jedva čekamo da izbacimo bor iz kuće.

Došašće je vrijeme priprave za Božić i ono služi da bismo se pripravili. Iskoristiti to vrijeme mudro tajna je najboljeg Božića. Evo nekoliko misli i savjeta koji nam u tome mogu pomoći.

Učinite nešto plemenito

Nadam se da smo uvijek ljubazni i da sve vrijeme slijedimo taj savjet te da to nije samo nešto što je dio „božićnog ugođaja“. Ali u tjednima prije Božića postoje razne mogućnosti da se učini dobro djelo. Naprimjer, možemo ispeći kolače za susjede, pjevati ispred staračkog doma ili poslati darove vojnicima koji služe izvan domovine za Božić. Sami odlučite kako ćete „vježbati“ darežljivost i velikodušnost ovog adventa i uključite u to cijelu obitelj.

Održavajte i obnavljajte obiteljske tradicije

Sve dok nisam, već u odrasloj dobi, postao katolik, nisam znao za sv. Nikolu. Ne bih htio da tako bude i s mojom djecom te svake godine za Nikolinje postavimo njihove čizmice i napunimo ih slatkišima  i malim igračkama da ih dočekaju ujutro. Važno je da se djeci na Sv. Nikolu ispriča priča o tome tko je bio sv. Nikola i da je on bio prvi koji je tajno dijelio darove po noći.

Svečano slavimo i Sv. Luciju. Na taj dan pečemo kolače, a jedna od naših kćeri oblači se u sv. Luciju, noseći šešir sa svijećom, i zajedno s ostalom djecom nosi te kolače susjedima u košari. Sva naša djeca to vole.

Izrada rukotvorina također je dobar način priprave djece za Božić. Naša obitelj voli tu tradiciju jer čini došašće posebnim vremenom bez postavljanja božićnih ukrasa prije vremena i sl.

Slušanje glazbe

Svima su nam poznate božićne pjesme, ali i adventske pjesme su isto lijepe. Budući da nisu komercijalizirane poput božićnih, one nisu ni približno tako poznate. No za mene je to prednost jer im daje određenu draž. To je veoma lijepa i elegantna sveta glazba. Smirujuća je i uglavnom usmjerena na Blaženu Djevicu Mariju te je puna molitve, nade i iščekivanja.

Jedan od mojih najdražih albuma u to doba godine jest Advent at Ephesus sestara benediktinaka iz zajednice u blizini mojeg doma. Ako ne možete odoljeti božićnim pjesmama prije vremena, imate velik izbor, ali ako želite čuti nešto što će vas uvesti u svetost Božića, preporučam vam katoličku izvođačicu Kay Claritty, čiji predivan duhovni album možete skinuti i slušati besplatno.

Posjetite rođake

Nevjerojatno je koliko vremena protječe a da uopće ne vidim neke svoje rođake. Vrijeme prije ili poslije Božića može biti zgodno za međusobne posjete i da se provede zajedno. To je savršen razlog da se obnove prekinuti odnosi. Dok možda izrađujemo jaslice za Božić i mislimo na Svetu obitelj, mogli bismo se potruditi i oko vlastite obitelji.

Izrađujte rukotvorine

Lako je kupiti adventski kalendar ili vijenac, ali zabavnije je izraditi svoj vlastiti. Moja obitelj voli zajedno izrađivati rukotvorine, a vrijeme koje provedemo zajedno važnije je od onoga što izrađujemo. Ima mnogo načina na koji se može izraditi kalendar kod kuće, ali vijenac sa svijećama moja obitelj voli naručiti gotovi te ga naša djeca sastavljaju s velikim zadovoljstvom. Nema ničega ljepšega od izraza na licu dvogodišnjaka nakon što je utaknuo svijeću na njezino mjesto da ju možemo zapaliti.

Svima oprostite

Došašće je podsjetnik na jednostavnost, strpljivost i sebedarje te je pravi trenutak da se osvrnemo na prethodnu godinu. Koje zamjerke i neopraštanje vučemo za sobom? Pomolite se za mir u svojem srcu i pomirite se u srcu te molite za one koji su vas povrijedili. Ako pak morate oprostiti samima sebi, pomirite se sa sobom i oslobodite se krivnje. Ako se dugo niste ispovjedili, jamačno ćete za to imati mogućnost u došašću, kad su svećenici više na raspolaganju za taj sakrament. Nema ničega ljepšega od priznavanja svojih grijeha i dobivanja odrješenja i oproštenja. Nakon toga srce je oslobođeno svih tereta i spremno ljubiti. A to je ujedno i najbolja priprava za Božić!

Izvor: Aleteia.org

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh