Razno

POMOĆ IZ PRIRODE

Vitamin C pokazuje obećavajuće rezultate u borbi protiv COVID-19

Foto: Birgith Roosipu, Unsplash

 

Prošli tjedan u medijima je odjeknula ohrabrujuća vijest o studiji kineskih i američkih znanstvenika o učinkovitosti vitamina C u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

Terapija je sljedeća: pacijenti dobivaju velike količine vitamina C intravenozno (1500 mg) zajedno s koktelom lijekova koji uključuje lijek za malariju i antibiotik azitromicin (naš Sumamed) tri do četiri puta dnevno. Pacijenti se prema navodima pulmonologa iz bolnice u New Yorku oporavljaju znatno bolje i brže. Međutim, da ne požurimo s preuranjenim zaključcima, ove navode treba znanstveno potkrijepiti i potvrditi, što upravo i čine ispitivanja u tijeku u Wuhanu i New Yorku. Željno iščekujemo rezultate koji će biti objavljeni u rujnu. Za one koje zanima više, detalji američkog kliničkog ispitivanja su javno dostupni na ovom linku: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04264533.

Potrebno je naglasiti da Institut Linus Pauling, veliki autoritet o svim pitanjima vezanim uz vitamin C, u svom službenom priopćenju navodi da trenutno nema dokaza o učinku vitamina C na imunološki odgovor kod jakih respiratornih infekcija. Linus Pauling je nobelovac koji je 70-ih godina prošlog stoljeća pisao o povoljnom učinku vitamina C na zdravlje.

Uzimanje dodatka prehrani i intravenozni unos nije isto, stoga prisjetimo se što znamo o vitaminu C.

Vitamin C ima vrlo važnu ulogu u imunološkom zdravlju, ali nije toliko moćan da sam zaustavi viruse prehlade, gripe ili Covida-19. Osim njega, važnu ulogu…

Vitamin C

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, pripada skupini vitamina topivih u vodi. Naš organizam nije u mogućnosti sintetizirati ovaj vitamin i stoga je važno prehranom unositi dovoljne količine da bismo održali zdravlje. Preporučena minimalna doza je 75mg za žene, a 90mg za muškarce. Ova količina sprječava deficit i može se vrlo jednostavno zadovoljiti uzimanjem svježeg voća i povrća, primjerice već jedan kivi ili jedna srednja naranča osiguravaju 70 mg, jedna paprika babura sadrži 115 mg ovog vitamina.

Istraživanja su pokazala da je vitamin C siguran za unos, naime organizam apsorbira potrebnu količinu, a višak izluči. Novija istraživanja pokazala su da je i količina od 400 mg sigurna. Ova količina se postiže svakodnevnom uravnoteženom prehranom u koju je uključeno svježe voće i povrće, i nema potrebe za dodatnom suplementacijom.

Vitamin C i imunološko zdravlje

Vitamin C ima vrlo važnu ulogu u imunološkom zdravlju, ali nije toliko moćan da sam zaustavi viruse prehlade, gripe ili Covida-19. Osim njega, važnu ulogu za imunitet imaju i vitamin A, E, D, cink i željezo, te o svim ovim nutrijentima treba voditi računa, osobito u ovim zahtjevnim vremenima.

Preporučujemo svježe ubranu hranu što prije iskoristiti, a u slučaju da nema svježe hrane, zamrznuta hrana je isto kvalitetan način konzerviranja koji…

Važan vitamin za naše cjelokupno zdravlje

Vitamin C je snažan antioksidant. Zadatak antioksidanta je spriječiti štetno djelovanje slobodnih radikala, vrste molekula koje oštećuju vid, genetički materijal, stanice, proteine i lipide. Pametno je uz sljedeći obrok mesa, koji je dobar izvor željeza, servirati povrće i, primjerice sok od svježe naranče, jer vitamin C ima sposobnost pretvoriti željezo u oblik lako dostupan za organizam, i time pospješuje njegovu apsorpciju.

Vitamin C doprinosi proizvodnji kolagena koji se nalazi u kostima i koži. Skorbut je bolest koja nastaje zbog nedostatnog unosa vitamina C, a uzrokuje ispadanje zubi, krvarenje desni i slabljenje kostiju. Već jedan kivi pomaže da se skorbut spriječi.

Rad živčanog sustava i rad mozga također zahtijeva vitamin C. Hormon serotonin, koji ima važnu ulogu u reguliranju raspoloženja i sna, funkcioniranje imunološkog, probavnog i drugih sustava u organizmu, također koristi vitamin C za sintezu.

Znanstvena istraživanja pokazuju da povećani unos vitamina C snižava rizik od visokog tlaka, koronarnih oboljenja i moždanog udara. Uziman uz redovitu terapiju pomaže u oporavku nakon srčanog infarkta i aritmije.

Iako su tržnice zatvorene, mnogi OPG-ovi su pokrenuli dostavu na kućni prag. Iskoristi priliku i „naoružaj“ se prirodnim izvorima C vitamina

Redovita upotreba sumplemenata vitamina C ublažava simptome prehlade i ubrzava oporavak, ali ne smanjuje rizik od obolijevanja. Nije dokazano da uzimanje dodataka prehrani kada započne bolest ima povoljno djelovanje na izlječenje. Suplementi vitamina C dolaze u brojnim oblici, do sada nije potvrđeno da je neki oblik posebno bolji od ostalih; svi su podjednako dobri. Uzimanje povišenih doza nema toksično djelovanje.

Izvori vitamina C i utjecaj obrade hrane

Najbolji izvori vitamina C je hrana biljnog porijekla. Većina voća i povrća je barem dobar, ako ne izvrstan izvor. Primjeri nekih namirnica koji su odličan izvor vitamina na 100 g: guava – 230 mg, paprika – 200 mg, lychee – 183 mg, sok od naranče – 145 mg, svježi peršin – 130mg, kelj – 120 mg, kivi – 93 mg, brokula – 90 mg, prokulice – 85 mg, sok od rajčice – 70 mg i drugi.

Ubrzo nakon berbe, a pogotovo prilikom pripreme hrane, događa se gubitak vitamina C. Preporučujemo svježe ubranu hranu što prije iskoristiti, a u slučaju da nema svježe hrane, zamrznuta hrana je isto kvalitetan način konzerviranja koji dobro čuva nutritivni profil hrane. Kuhanje bi trebalo biti što kraće, primjerice postupkom blanširanja (dodati u kipuću vodu) manje od pet minuta.

Iako su tržnice zatvorene, mnogi OPG-ovi su pokrenuli dostavu na kućni prag. Iskoristi priliku i „naoružaj“ se prirodnim izvorima C vitamina.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh