Vijesti

VIJESTI IZ SVIJETA // Važna odluka: U Tunisu izglasan zakon protiv nasilja nad ženama

Svrha je zakona zajamčiti ženi poštovanje ženskoga dostojanstva i osigurati jednakost među spolovima na radu

U Tunisu je jednoglasno prihvaćen zakon protiv nasilja i zlostavljanja ženâ, kao i za jednakost spolova.

Svrha je zakona zajamčiti ženi poštovanje ženskoga dostojanstva i osigurati jednakost među spolovima na radu. Zakon, naime, uvodi posebne mjere u prevenciji, kažnjavanju krivaca i zaštiti žrtava.

Tunis ima najnapredniji Ustav u arapskom svijetu

Simona Lanzoni, dopredsjednica zaklade Pangea i članica tijela za nadzor provođenja Istambulske konvencije o nasilju nad ženama, donesene u okviru Vijeća Europe, osvrnula se u razgovoru za našu radijsku postaju na tu novost i nazvala ju ‘prvim velikim postignućem’. U arapskom svijetu, Tunis ima najnapredniji Ustav, kazala je, jer sadrži članak po kojemu su muškarac i žena ravnopravni pred zakonom. Taj je Ustav iz 2014. godine, dodala je Lanzoni.

Osim toga, Tunis je zemlja koja ima najveći postotak ženâ u Parlamentu (34%), primijetila je, te vrlo veliku i dugogodišnju aktivnost ženâ koje se bave problemom nasilja. Njihov je rad bio, primjerice, vrlo važan u trenutku snažne rasprave u Parlamentu, kada se činilo da se u Kaznenom zakoniku želi zadržati jedna stara mjera, koja je, muškarcima koji bi silovali neku maloljetnicu, dopuštala da to na neki način ‘poprave’ brakom. Ta je mjera sada promijenjena,  istaknula je Lanzoni te izrazila nadu da će se primjer Tunisa proširiti i na druge zemlje.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh