Osobni razvoj

KAKAV IM PRIMJER DAJEM?

‘Vidim, odlaziš u crkvu. Čekam te vani’ U crkvu ne idemo samo zbog sebe nego mnogo više zbog drugih, koji nisu još upoznali Boga. Oni nas čekaju vani, da vide vrijedi li moliti

„Vidim, odlaziš u crkvu. Čekam te vani”

Foto: Shutterstock


 

Vidim, odlaziš u crkvu.

Ne zanima me što ćeš u njoj raditi, iako mislim da ćeš se pomoliti.

Nimalo ne marim hoćeš li stajati ispred oltara ili tamo kod vrata, hoćeš li moliti sjedeći ili klečeći, pognute glave i zatvorenih očiju ili ćeš gledati u oltar, udarati se u prsa, micati usnama, šaptati riječi molitve i prebirati među prstima zrnca svete krunice…

Sve su to izvanjske i nimalo komplicirane radnje pomoću kojih nije teško prevariti čovjeka.

Čekam te vani.

Želim se uvjeriti čini li molitva čovjeka stvarno drukčijim, boljim? Želim se uvjeriti upravo na tebi, kršćaninu, kao primjeru.

Kad izađeš iz crkve i vratiš se među ljude, pripremi se za susret sa mnom.

Tada ću te nemilosrdno pratiti, promatrati, suditi, a možda i osuditi.

Imam pravo to učiniti.

Naime, želim znati jesi li u crkvi doista razgovarao s Bogom, ili si se samo s njime poigravao?

Želim se uvjeriti čini li molitva čovjeka stvarno drukčijim, boljim? Želim se uvjeriti upravo na tebi, kršćaninu, kao primjeru.

Uvjerim li se da si ohol, pohlepan, sebičan, svadljiv, uvredljiv, zavidan, brbljav, površan… znat ću da ti molitva ne valja.

A uvjerim li se da u obitelji, na poslu, u školi, trgovini, autobusu… ne znaš s ljudima razgovarati, znat ću sigurno da ne znaš ni s Bogom razgovarati.

Ako te neprestano netko treba tješiti i hvaliti, znat ću da u crkvu nisi išao radi Boga, slaviti njega, već obožavati sebe…

Ali… budu li tvoje oči otvorene za nevolju bližnjega, budu li tvoje usne izgovarale riječi mira, radosti, povjerenja i utjehe, bude li tvoja ruka podizala nemoćne, bude li tvoje srce imalo razumijevanje za druge, bude li opraštalo i ljubilo… znat ću da si u crkvi doista razgovarao s Bogom!

Čekam te vani.

Autor nepoznat. Odabrala Janja Kružić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh