Svjedočanstva

SHIA LABEOUF

VIDEO ‘Zločesti dečko Hollywooda’ pripremajući se za ulogu Padra Pija obratio se na katoličanstvo Padre Pio utjecao je na tolike umjetnike i promijenio im živote... Nismo ni sumnjali da neće i na ovog koji ga je utjelovio u novom filmu o svečevu životu. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu prošle godine, u studenom, a ovih dana film očekuje i američka publika. Čekamo i kod nas :)

Foto: Screenshot

 

Kada je tamo negdje u 2021. godini stigla vijest da će zvijezda Transformera, Shia LaBeouf, utjeloviti omiljenog talijanskog sveca Padra Pija, vjerujemo da su mnogi tada već znali da će se život ovog „zločestog dečka Hollywooda” zauvijek promijeniti. I evo, ovih dana, prije same premijere filma, upravo gledamo i slušamo njegovu dirljivu priču o obraćenju na katoličanstvo.

Shia LaBeouf dolazi iz mješanog braka, majke Židovke i oca kršćanina, no kako kaže, o vjeri nije puno, odnosno nimalo, naučio ni od jednog; ni jedno nije živjelo vjeru, bili su tek nominalni pripadnici iste.

Na primjer, sa Svetim pismom, Starim i novim zavjetom Shia se susreo tek nedavno, dok je živio s kapucinima u samostanu pripremajući se za ulogu Padra Pija.

Uloga koja će mu spasiti karijeru

Zanimljivo je u kojem trenutku života Shia dobiva ovu ulogu. Dakle, na lošem je glasu u Hollywoodu; bivša djevojka optužila ga je za fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje te ubijanje pasa lutalica kako bi se uživio u ulogu. Zbog te optužbe sva vrata su mu se zatvorila. Menadžer ga nije zvao, audicija nije bilo, čak ga se i vlastita majka odrekla… Bio je na samom dnu.

U 80-minutnom intervjuu s biskupom Robertom Barronom, poznatim evangelizatorom i voditeljem apostolata Word on Fire, glumac je otkrio:

„Pištolj je bio na stolu. Bio sam gotov”, rekao je, dodavši: „Kad se to dogodilo nisam više htio živjeti. Osjetio sam sram kao nikada prije, onu vrstu srama zbog kojeg zaboraviš kako disati. Ne znaš kamo ići.”

Ipak, kako je kazao, „istovremeno je osjećao i duboku želju da izdrži”.

U tom trenutku, redatelj Abel Ferrara, budist, nudi mu ulogu Padra Pija. Prihvaća, ali čisto iz profesionalnih razloga i ega. „Ovo će mi vratiti karijeru”, pomislio je ni ne pomišljajući kako će mu vratiti život.

Do tada za Shiu je karijera bila sve. Njegov Bog.

Novo srce

Zanimljivo kako je Bog počeo mijenjati njegovo srce; prije nego što je pročitao i riječi o Padru Piju, njegovo srce dotaknulo je Sveto pismo. Živeći u samostanu s kapucinima, jedan mu je fratar svaki dan čitao ulomke Svetog pisma. Kaže, tad je po prvi put čuo pravu istinu o Isusu, snažnom i odvažnom, a ne mlakonji kako ga je do tad doživljavao. Drugi ga je učio moliti… I tu je počela njegova promjena, promjena njegova srca. Iako je u samostan ušao misleći ‘Oh, spasit ću svoju karijeru’, izašao je ne mareći za karijeru već s potpuno novim smislom života.

„Kad sam došao tamo, dogodila se promjena. Osjećao sam se kao da me netko prevario, ali na dobar način.”

Razgovos s Jonom Bernthalom za REAL ONES

Razgovor s Jonom Bernthalom za REAL ONES

Činjenica da me uloga dovela u Crkvu, na pravi način, ne kako sam to prije činio, veća je od uloge

Da bi odglumio Padre Pija kako treba, trebalo je shvatiti svetu misu. Kaže, „sveti Padre Pijo bez svete mise ne bi postojao”, tak0 da je počeo svakodnevno odlaziti na misu.  Glumac je dodao da je posebno doživio tradicionalnu svetu misu. U razgovoru s biskupom Barronom kazao je da se tamo „ne osjeća kao da mu netko želi prodati auto.”

>>>POLAZAK IZ MUNCHENA Prijavi se na četverodnovno hodočašće Padre Piju s Kristoforima

Kada je počeo sudjelovati aktivno u svetoj misi, sakramentima, kaže da je doživio duboku povezanost, fizičku dobrobit svega, radost, sigurnost… I kada je počeo emocionalno doživljavati svetu misu kaže da je osjetio da sada ima odobrenje glumiti velikog sveca.

Nakon što je otišao iz samostana nastavio je svakodnevno ići na latinsku misu. Kazao je i kako ga je Mel Gibson uputio gdje ići na latinsku misu.

Shia u svjedočanstvu spominje i bivšu djevojku zbog čije je, kako kaže, lažne optužbe izgubio sve. „Ona je za mene svetica”, kazao je objasnivši da nije bilo nje, ne bi bilo ni uloge Padra Pija, i ne bi bilo ovog novog života koji živi, obraćenja koje je doživio i koje će, kako kaže, trajati ostatak njegova života.

U međuvremenu, Shia se pomirio s bivšom suprugom, dobio kćerku i živi neopterećen slavom, glumom, karijerom… „Imam toliko ljubavi i radosti u životu… Mira i spokoja koji nisam ni poznavao prije. Volim glumu, ali ona je sada sekundarna… Prije je cijela moja svrha, svrha mog života bila udovoljiti sebi, biti sretan, danas je biti koristan”, kazao je u razgovoru s glumcem Jonom Bernthalom za YouTube kanal REAL ONES.

Premijera filma „Padre Pio” u Hrvatskoj je najavljena za 8. rujna u Domu hrvatskih branitelja, u Puli, s početkom u 19:30 sati. Uz projekciju filma, publika će imati priliku i vidjeti i čuti redatelja Abela Ferraru te poslušati i njegov koncert s bendom.

U nastavku pogledajte službeni trailer za film:

Ivana Adamić; Book.hr

Preporučamo  „Padre Pio – čovjek nade“ knjigu autora Renza Allegrija. 

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh