Razno

PRVA POMOĆ U SLUČAJU GUŠENJA

VIDEO Zbog ovog filmića je spašeno više od stotinjak života djece! Ekipa iz Hitne odlučila je snimiti ovaj zanimljiv video koji pokazuje koji su koraci kod pružanja prve pomoći malome djetetu u slučaju gušenja

VIDEO Zbog ovog filmića je spašeno više od stotinjak života djece!

Foto: Screenshot

 

Istraživanje Hitne pomoći St John Ambulance u Velikoj Britaniji pokazalo je da više od četiri petine roditelja ne bi znalo što učiniti da se njihovo dijete u dobi do godinu dana počne gušiti. Stoga, ekipa iz Hitne odlučila je snimiti ovaj zanimljiv video koji pokazuje koji su koraci kod pružanja prve pomoći malome djetetu u slučaju gušenja. Nakon što je video pušten na YouTube, a to je bilo 2015., više od stotinu roditelja javilo se St John Ambulance i zahvalilo na pomoći jer im je znanje koje su dobili tim videom pomoglo da spase život svome djetetu, piše portal Roditelji.hr.

Ako se dijete, koje je mlađe od godinu dana počne gušiti, ono ne može plakati, kašljati ni disati. Mnogi se roditelji uspaniče i ne znaju što bi učinili u tome slučaju, ali glava treba ostati smirema jer vam je važna brza reakcija.

Dakle, što učiniti?

Dijete polegnite potrbuške na svoju nogu (vi ste u sjedećoj poziciji), tako da joj je glava u nižoj poziciji od tijela, jednom rukom joj pridržavajte glavu i vrat, da se ne miču. Svojim dlanom udarite 5 puta područje između bebinih lopatica. Ako predmet ne izađe, okrenite bebu na leđa, Također glava je u nižoj poziciji, a vrat i glavu podržavajte rukom. Tada kažiprst i srednji prst položite na sredinu grudnog koša, u visina pazuha i pritisnite 5 puta.

Ako ne uspijete osloboditi djetetove dišne putove, ponavljajte postupak do dolaska Hitne pomoći!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh