Aktualnosti

FRA ANTE VUČKOVIĆ

VIDEO Zašto neki ljudi imaju potrebu za katastrofu reći da je ‘Božja kazna’ To je potreba čovjeka da pronađe odgovore na ono što vapije za odgovorom... Što bi bila mudrost u ovome trenutku? Poslušajte, kratak odgovor fra Ante Vučkovića

Foto: Unsplash,  Sarah Crego

 

Kad netko misli da može reći: „Ova nevolja je kazna Božja!” Koja potreba postoji u čovjeku da tako kaže? Postoji jedna silna potreba ljudskog uma da za sve što nam se događa, ima razlog. Ta potreba je toliko jaka, da onda kada nema razloga, radije će prihvatiti bilo koji razlog, nego da razloga nema. Tako funkcioniraju hosrokopi. Ako nemamo odgovor zašto nas je neki prijatelj napustio, ili zašto nam je netko bio nevjeran… Radije ću da mi netko odgata razlog, nego da ostanem u neznanju.

Ta jedna ljudska potreba za odgovorm koji može biti vrlo logičan, smislen, je silno velika.

Naši grijesi, naš odnos prema prirodi… To su dovoljni razlozi za nekoga da kaže da je Bog to i to napravio zbog tog.

Prvo, mislim da greška leži u toj brzopletosti da pristanemo na taj brzi odgovor. Drugo, puno je tu zamki. Ako tako razmišljamo, znači da govorimo da smo ušli u Božji um, kažemo da znamo što Bog hoće. Taj stav je strahovito opasan jer ne dolazi od osluškivanja Božje riječi, već od naših potreba da iskonstruiramo takav svijet. Nadalje ne slušamo što Isus kaže kakav je Otac nebeski. Isus objavljuje Oca.

Kod takvih konstrukcija nema produbljenog razmišljanja iz Svetog pisma, već je to površno sklapanje naših grijeha s kaznom Božjom. Također, takve konstrukcije utjeruju strah. Kroz dvije tisuće godina shvatili smo da Isus nije obraćao kroz strah…

A ovdje bi mudrost bila: Strpiti se s odgovorom i iščitavati, kako znakove vremena, kako Božju riječ, tako i našu vlastitu nutrinu da to posložimo na bolji način.

Poslušajte u cijelosti što kaže fra Ante:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh