Duhovnost

DON ANTUN NIŽETIĆ

VIDEO Zašto je moliti najteže? Zašto nam se ne da moliti? U molitvi smo siromasi, u njoj smo na jedan način goli. Dolaziš pred Boga kao siromah, grešnik... Ako molimo kao siromasi, dolazimo pred Istinu, događaju se neke stvari koje su neugodne...

Foto: Shutterstock

 

Molitva je jedan boj. Možda misliš da moliš jer navečer izmoliš jednu, dvije molitve… Molitva se ne obavlja kad imaš vremena, već se odvaja vrijeme za molitvu.

Nužnost molitve

Jedna stvar oko koje smo prevareni oko molitve jest da ona nije nužna.

Nužna je, ali nismo prisiljeni moliti kao što smo prisiljeni jesti, raditi, piti… Zašto? Zato što je Božji cilj s nama da uđemo u odnos s njim, a nitko ne može ući u odnos ljubavi ako je prisiljen. Ako počnemo moliti, molitva će nam postati jedna nužnost.

Tko moli spašava se, tko ne moli, ne spašava se. sv. Alfons Liguori

Zašto nam se ne da moliti? U molitvi smo siromasi, u njoj smo na jedan način goli. Dolaziš pred Boga kao siromah, grešnik… Ako molimo kao siromasi, dolazimo pred Istinu, događaju se neke stvari koje su neugodne.

Jedan od osnovnih razloga zašto ne vjerujemo Bogu je jer tražimo ljudsku slavu, ne Božju, kaže Krist. To su dva načina života. Sigurno, ako ne molimo, ne živimo autentično pred ljudima. Nema drugog izlaza iz života taštine ako se ne molim. U molitvi, istini otkrivam i da sam zloban, dvoličan, licemjeran…mislim na smrt… Ne da mi se to, radije bi se zabavljao, bio bogat…

Tužitelj

Još jedan razlog zašto nam se ne da moliti je  – tužitelj/sotona. Optužuje Boga, druge… Od jutra ti stavlja misli protiv drugih; da ih optužuješ, da zahtijevaš, da im ne oprostiš…

Tužitelj i tebe optužuje. „Kako ti možeš moliti; ti koji gledaš pornografiju, ti koji si dvoličan…” Samo gledajući Krista možemo pristupiti svjetlu, probiti se kroz smog tužitelja. Ja grešnik, poročan, imam pravo moliti! Povjeruj da te Bog voli. Bog voli grešnike.

Počni moliti. Odvoji vrijeme… Počni usmeno. 10 minuta, 15… Drugi način je razmatranje, treći je unutarnja molitva.

Ustrajnost je tajna svega u životu, pa tako i Vječnog života.

Preporučamo poslušati nagovor don Antuna Nižetića u potpunosti, puno ćete dublje shvatiti nužnost molitve i poteškoće:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh