Svjedočanstva

PETER SABBATH

VIDEO Upoznajte židovskog obraćenika koji je postao katoličkim svećenikom

VIDEO Upoznajte židovskog obraćenika koji je postao katoličkim svećenikom

Peter Sabbath odrastao je u židovskoj obitelji u Montrealu, u Kanadi. Njegova obitelj nije bila pretjerano pobožna; išli su u sinagogu samo u vrijeme većih blagdana. U djetinjstvu je pohađao protestantsku školu, te je tamo prvi put čuo za Isusa. Ali vjera mu nije ništa značila čak ni na fakultetu – volio je izlaziti, zabavljati se, viđati se s djevojkama. Odustao je od fakulteta. Vjera ga nije pretjerano zanimala, ali postojala je želja za pronalaskom životnog smisla. Počeo je proučavati budizam, meditirati, ideje o Bogu i Kristu bile su mu strane.


Prijatelj katolik pozvao ga je jednog dana u Cistercitsku opatiju i tamo ga je impresioniralo pjevanje i tišina. Kad se vratio, bio je pod dojmom i pokušavao je pronaći neku crkvu u Montrealu, ali s vremenom je zaboravio na sve to i vratio se svom uobičajenom životu. Doduše, nastavio je meditirati i proučavati o vjeri.

Odlazak na misu

Jednog je dana otišao na misu u katoličku crkvu. Svećenik mu nije djelovao baš zainteresirano, pa je pomišljao da ode, ali je iz pristojnosti ostao. Za vrijeme pričesti osjetio je kako se nešto u njemu mijenja. U tom trenutku postao je katolikom, ali još nekoliko godina nije bio spreman krstiti se. Krstio se 1976. godine, a 1998. zaređen je za svećenika. Kasnije je shvatio da je bio privučen Kristu od vrlo rane dobi, a sve je počelo kad je s roditeljima gledao „The Robe“, film zbog kojeg se puno ljudi obratilo na kršćanstvo.

Otac Peter tvrdi da je puno povezaniji sa svojom židovskom vjerom od kad je postao katoličkim svećenikom. Nije se morao odreći svoje židovske vjere da bi postao katolikom (kada katolik prelazi na judaizam mora se odreći svoje vjere). Dakle, on nikad nije prestao biti Židov, samo je postao Židov koji je prihvatio Mesiju. Uostalom, i sam je Isus bio Židov.

O svećeničkom pozivu

Smatra da u svijetu postoji velila potreba za svećeničkim zvanjima. Kaže da je to za njega najljepši poziv na svijetu: „Tek kad živite tim životom znate što on zapravo znači.“

Savjeti za roditelje

Roditeljima bi poručio da, kao prvo, vole svoju djecu. Trebali bi ih odgajati u vjerskom duhu, kako bi vjera postala sastavni dio njihova života. Rekao je i da, prema statističkim podacima,  obitelji koje mole zajedno – ostaju zajedno.

Svjedočanstvo Petera Sabbatha u cijelosti možete pogledati ovdje:

Priredila Vedrana Prka

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh