Vijesti

MATERIJALNA ŠTETA JE OGROMNA

VIDEO U tri sata u noći izbio veliki požar u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke! Bazilika i Crkva na otvorenom su obranjeni, a izgorjele su gospodarske zgrade.

Foto: Screenshot zagorje.com

Noćas oko 3 sata izbio je veliki požar u dvorištu Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Materijalna šteta je ogromna, izgorjele su gospodarske zgrade koje su imale vrlo važne funkcije u radu Svetišta, ali – ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava.

Potpuno je izgorjela župna dvorana za mlade i za kateheze, a teško je oštećena prostorija za župni Caritas te prostorija namijenjena probama župnog zbora i zbora mladih, javlja HKM. Najveća šteta nastala je u prostoriji gdje je smještena tehnika Crkve na otvorenom, koja služi za prijenos mise. Stradala je kompletna tehnika, objavljeno je na stranici Zagorje.com.

Nema ljudskih žrtava

“Noćas malo prije 3 sata buknuo je požar na našim takozvanim gospodarskim zgradama u Mariji Bistrici. To su nam prostorije koje imamo za katehezu mladih, pjevaona za zbor te također prostorije koje su služile kao konačište i spavaonica za hodočasnike. Nažalost, skroz su izgorjele jer se požar proširio po krovištu. Ali, ono što je najvažnije – to su prostorije u kojima ljudi ne žive, tako da osim materijalne štete nema nikakvih, što je najvažnije, ljudskih žrtava”, izjavio je rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević za Hrvatski katolički radio.

Nije oštećen prostor Crkve na otvorenom!

“Isto tako, nije oštećen prostor Crkve na otvorenom, niti je oštećen naš župni dvor ili crkva. To je možemo reći sreća u nesreći. Materijalna šteta je zasigurno jako jako velika, ali to je sve što u ovom trenutku znamo. Ne znamo što je uzrok požara – to će se tek, vjerujem, ispitati pa ćemo onda znati nešto više za nekoliko dana”, rekao je preč. Matošević.

“Vatrogasci su uzbunjeni u 2:55. Dolaskom na mjesto intervencije otvoreni plamen je već zahvatio krovište. Vatrogasci su dobro djelovali i reagirali”, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber.

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički rekao je da se požar dogodio, “hvala dragom Bogu u ovom gospodarskom dijelu, ali bez obzira na to, sve je to dio Bolleove arhitekture našeg Svetišta. Sretni da nam je javna vatrogasna postrojba tu u Mariji Bistrici i da su u roku od nekoliko minuta pristigli na požarište i lokalizirali ga. Bez obzira što je šteta velika, nije zahvatilo cijelo Svetište. Vjerujem da ćemo to svi zajedno sanirati i da će izgledati još bolje nego što je izgledalo sada”.

Portal Zagorje.com objavio je i video požara:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh