Foto i video

EKSPERIMENT KOJI JE UNIŠTIO ŽIVOTE TROJICI BRAĆE

VIDEO Tragična priča o trojcima koji su bili razdvojeni zbog znanstvenog istraživanja Razdvojili su ih kao bebe zbog provedbe eksperimenta, a njihova je priča inspirirala redatelje i umjetnike…

VIDEO Tragična priča o trojcima koji su bili razdvojeni zbog znanstvenog istraživanja

Pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća bile su „divlji zapad“ psihologije; provodila su se istraživanja koja se danas smatraju krajnje nemoralnima i nedopustivima, piše Express. Jedna od tema koja je znanstvenike najviše zanimala bila je „nature vs. nurture“ debata, odnosno pitanje je li važnija uloga odgoja ili genetike. Jedan je takav eksperiment uništio živote trojici braće – Bobbyju Shafranu, Eddyju Gallandu i Davidu Kellmanu, trojcima koji su razdvojeni ubrzo nakon rođenja i dani na posvajanje u vrlo različite obitelji. Nedavno je o njima snimljen i dokumentarni film „Three Identical Strangers“, redatelja Tima Wardlea, koji se krajem prošlog mjeseca počeo prikazivati u američkim kinima.


Odgoj ili biologija?

Prije no što su djeca smještena u nove domove, agencija je potencijalnim roditeljima rekla kako su dječaci dio „rutinske studije o razvoju djece“. Roditelji su rekli da je sudjelovanje u studiji povećalo šanse za usvajanje. Prvih deset godina braću je posjećivao dr. Peter Neubauer, poznati dječji psiholog koji je blisko surađivao s kćeri Sigmunda Freuda, Annom. „Prve dvije godine posjetio ih je četiri puta godišnje, a onda dva ili jedan“, rekao je redatelj Wardle i napomenuo da je jasno kako su znanstvenici i dulje od deset godina, koliko je eksperiment formalno trajao, nadgledali razvoj dječaka. Ideja istraživanja bila je razdvojiti blizance ili trojke, i staviti ih u što različitije domove, te kroz to pokušati odgovoriti na pitanje je li važniji odgoj ili biologija. David je završio u radničkoj obitelji Kellman, Eddy u obitelji srednje klase, a Bobby kod bogatih Shafranovih.

Neubauer je prije toga pristupao mnogim drugim agencijama, ali one su ga odbile tvrdeći da je riječ o nemoralnom činu, sve dok na to nije pristala agencija Louise Wise. Testiranja i nadgledanja koja su provođena u domovima uključivala su kognitivne testove, koji su se uvijek snimali. Problemi u ponašanju bili su jasni od samog početka. Sve su tri bebe redovito udarale glavama u rešetke svojih kolijevki. Kellman tvrdi kako je posve sigurno bila riječ o stresu razdvajanja, a problemi su se nastavili kako su dječaci odrastali. Kada su postali punoljetni, Kellman i Galland nekoliko su puta već bili hospitalizirani u psihijatrijskim ustanovama, a Shafran je bio umiješan u ubojstvo žene u pljački, koja se dogodila 1978. godine.

Sa 19 godina slučajno otkrili da su braća

Sve je bilo otkriveno kada je 19-godišnji Robert Shafran došao na Sullivan Community College. Bio je zbunjen jer se činilo da ga svi već poznaju, ali pod imenom „Eddy“. Sve je shvatio Michael Domnitz, koji je Shafrana pitao je li posvojen. Domnitz je bio prijatelj Edwarda Gallanda, koji je odustao od obrazovanja godinu ranije, a znao je da je i Galland posvojen. Odmah ga je nazvao, a Shafran je bio u šoku kada je čuo glas koji je identičan njegovom. Isti su dan Domnitz i Shafran otišli posjetiti Gallanda. „Kada su se vrata otvorila, moje me je lice gledalo. Sve je drugo nestalo, bili smo samo Eddy i ja“, rekao je Shafran. No, u igri je bio i treći brat. Nekoliko mjeseci kasnije, David Kellman, student na Queens Collegeu, vidio je sliku braće u novinama i kontaktirao ih.

Roditeljska istraga

Dok su trojci uživali u svojoj novopronađenoj vezi i beskonačnim sličnostima, pa i u 15 minuta slave, njihovi su roditelji započeli istragu o tome zašto su uopće razdvojeni, te zašto im nije bilo rečeno da djeca koju posvajaju imaju braću. Tri su obitelji sinove posvojile od agencije Louise Wise Services, gdje su otišli na razgovor. Tamo su ih prvo uvjeravali kako nema pravila koje određuje da moraju roditeljima reći da djeca imaju braću ili sestre, no nakon što su ih nekoliko puta ulovili u laži, agencija, koja je gotovo odmah nakon toga propala, priznala im je o čemu je riječ. Tinejdžerka je 1961. rodila četvorke, piše Independent, ali je jedna beba umrla neposredno nakon rođenja, a ostale su razdvojene u dobi od šest mjeseci.

Njihov se odnos, kada je slava jenjavala, dosta promijenio. Shvatili su kako, usprkos nevjerojatnim sličnostima, ne dijele baš sve. „Počele su nam se malo otvarati oči. Postojali su periodi kad bi dvojica braće bila bliža, a onda je bilo teško biti onaj treći“, rekao je Kellman. Upoznali su i biološku majku, ali niti jedna strana nije bila oduševljena pa se odnos nije nastavio. Godine 1988. otvorili su restoran „Triplets Roumanian Steakhouse“ kojeg je nekoliko godina kasnije napustio Shafran, što je također poljuljalo odnose. Njihovi roditelji nikada nisu uspjeli pronaći odvjetnika koji bi tužio agenciju.

Eddy se nekoliko puta selio kako bi bio bliže braći. Živio je doslovno s druge strane ulice u kojoj je živio i David, 1995. godine, kada se ubio. Imao je 33 godine. „Propucao se“, kaže redatelj Wardle o bratu koji je pokazivao simptome bipolarnosti. Nakon njegovog samoubojstva više nije bilo one prvotne euforije, i Shafran i Kellman su se udaljili. Shrafran je danas odvjetnik u Brooklynu, a Kellman radi u New Jerseyju. Neubauer, koji se nikada nije pokajao, umro je 2008. godine, a njegov rad nikada nije objavljen. Pohranjen je na fakultetu i ne smije ga se otvarati prije 2065. godine.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Extra.ie

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh