Svjedočanstva

BOG MU JE PROGOVORIO

VIDEO Svjedočanstvo mladog Slavonca: „U meni je jedna ogromna vatra da djelujem!“ Nakon susreta sa živim Bogom u njegovu životu se sve mijenja. Djevojke, društvo, nogomet, novac, slava... Sve je izgubilo sjaj pred Njegovim sjajem. Danas želi približiti Boga mladima (i starima) kako bi osjetili tu ljubav koju je osjetio i on....

Foto: Screenshot

 

Možda ste na njegove videovlogove na YouTubeu već naletjeli, možda ste o njemu, kao o dečku koji se nakon tri godine života u Njemačkoj vratio u rodnu Slavoniju, već čitali… Ali njegovo svjedočanstvo sad imate priliku prvi put čuti.

Mato Topić kaže da je živio dvostruki život, na dvije stolice. Odrastao u tradicionalnoj katoličkoj obitelji znao je za sve vrijednosti, ali ih je prilagođavao sebi…

„Volio sam djevojke više nego kruha pojesti. Još u vrtiću, dok bi dečki šutali lopte, ja bi sebi tražio djevojku.“ Volio je i nogomet. S odrastanjem se ta ljubav pretvarala u želju za slavom i novcem. Ostvario je i svoj san i potpisao za NK Osijek.

Sve što je htio, od djevojki do slave, počelo mu se ostvarivati… Ali on i dalje nije bio sretan. „Nešto ne štima“.

U 17. godini otišao je u Švicarsku igrati nogomet, ali nije uspio, nije uspio ni povratak u NK Osijek pa je zaigrao za jedan trećeligaški klub. Nakon dvije utakmice, ozlijedio se.

Bio je razočaran u Boga, u svijet… bilo je ljeto, svi su potpisivali neke ugovore, a on je završio u svojoj sobi sa slomljenom nogom. Tada je zavapio Bogu. Ubrzo nakon toga noga je zacijelila, ali to nije bilo sve, nešto se u njemu promijenilo. Kao zahvalu Bogu, odlučio je ići na zbor. Ipak, i tamo je držao figu u džepu, misleći, bit će cura tamo. Ali promjena je bila u njemu. Znao je u srcu – nešto nije štimalo sa takvim stavom.

Bog je čuo!

Odlučio je s prijateljem otići na susret molitvene zajednice u Osijeku, Svete obitelji. Tu je susreo živoga Boga. Tu je susreo mlade koji mole, mlade iz koji isijava nešto čudesno… Ti mladi nisu bili kako ih je on zamišljao, bili su lijepi, lijepo odjeveni, radosni – daleko od one slike koju je nosio u sebi – dosadni i staromodni.

„Kod razmatranja, voditelj Ivan Džanko kazao je da možemo u duhu stati pred Isusa i reći mu ono što mislimo da nas od njega najviše udaljava. Rekao sam dvije stvari. Potom je voditelj kazao kako Bog jednoj osobi poručuje da ga oslobađa točno dvije stvari koje sam predao Isusu te da ga želi vidjeti češće na Euharistiji. Bog me čuo, plakao sam… Bog stvarno postoji, to nisu bajke. Bog me želi vidjeti na Euharistiji. U tom trenutku sam spoznao da je Bog prisutan na Misi!“ (Više o Svetoj Misi i kako djelotvorno sudjelovati možete pronaći u knjizi Josipa Lončara, „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“)

Novo srce

Nakon toga, priča Ivan, krenuo je s čitanjem Novog zavjeta. Nije se odvajao od njega. Doživio je nešto tako predivno, ljubav koju nikada do tada nije doživio. Sve se počelo mijenjati u njegovu životu. Počeo je odlaziti na Svetu ispovijed gdje je Bog kidao lance koje su ga odvajale od Njega. Promijenio je društvo, svjedočio diljem Hrvatske, hodočastio, išao svakodnevno na Svetu Misu…

Tražeći put, proveo je i dvije godine u samostanu. To mu je bilo predivno iskustvo, svjedoči, no osjetio je da je njegov put biti otac, muž, laik…

Nakon toga završio je u Njemačkoj. To je bio težak period. Ali, kaže, Bog ga je tu izgradio.

„U meni je jedna ogromna vatra da djelujem!“, kaže danas.

Cijelo svjedočanstvo i predivnu poruku za kraj, poslušajte u nastavku:

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh