Duhovnost

RAZLIKOVANJE DUHOVA

VIDEO Što bi učinio da imaš priliku zaraditi takve pare da više nikada ne moraš ništa raditi?

Foto: Screenshot/Youtube


 

Bog je s Izakom odlučio provoditi svoje planove i naume na zemlji. I to se nije promijenilo do današnjeg dana! I to Išmael nikada neće razumjeti…

Išmael i Izak

Ljudi koji su ispunjeni Duhom Izaka, koji su ispunjeni Duhom Svetim, oni će, na primjer propustiti neku izvanrednu životnu priliku, jedinstvenu, koja se pojavi možda jednom u životu. Npr. imaš priliku zaraditi takve pare da više ne moraš nikada ništa raditi. Čovjek vođen Duhom Svetim od nje odustane samo tako jer zna da, ako prihvati tu priliku, neće ispuniti Božju svrhu. I on odustane. A Išmael ga gleda sa strane i ne može to razumjeti: „Pa ovaj je lud! Ja bih za tu priliku i ‘bocnuo’ nekoga ako treba, a on to propušta. Ma koja svrha?! Pa to ti je svrha!“ Išmael ne vidi dalje, on vidi blagoslov i umnožavanje, dok svrhu Božju ne vidi. (…)

Primjećujemo li da se sve naše molitve, osobne i zajedničke, uglavnom svode na ove dvije stvari koje je Bog obećao Išmaelu?

Konačni domet Išmaela je da će ga Bog blagosloviti i umnožiti. Primjećujemo li da se sve naše molitve, osobne i zajedničke, uglavnom svode na ove dvije stvari koje je Bog obećao Išmaelu? Npr.: „Bože, blagoslovi me i umnoži moje imanje!“ … Zavedeni smo tijelom! Tko bi rekao da je konačni domet Išmaela – i naš konačni domet? Da ono što mi želimo je ono što je Bog obećao Išmaelu, i to je to? A problem je u tome što mi – kaže apostol Pavao – nismo djeca Išmaela. Mi smo djeca Izaka. Što znači biti sin Izaka? Bog je blagoslovio Izaka kao Išmaela: „Blagoslovit ću te, umnožit ću te“. Međutim, svoj je savez sklopio s Izakom. S njim je odlučio provoditi svoje planove i naume na zemlji. I to se nije promijenilo do današnjeg dana! I to Išmael nikada neće razumjeti…

Kad netko kaže da je izgorio, koja je njegova dijagnoza?

Znate za termin „burn out“, kad netko izgori. Kad netko kaže da je izgorio, koja je njegova dijagnoza? Što biste vi rekli? „Pa ti si pod stresom, pa ti bi trebao malo razmišljati…“ Ne! Njegova je dijagnoza: Išmael. Išmael sjedi dok ne izgori. Sjedi tamo gdje mu nije mjesto. Čovječe, to ti nije dano! To nije tvoje! Ali on sjedi, ima poziciju, svi ga hvale, a on se iznutra – raspada. (…)

Cijelo predavanje Nebojše Đurića, pastora Evanđeoske pentekostne crkve iz Pule, možete poslušati u nastavku.
EPC Hosana videosnimke svojih službi – slavljenja, propovijedi –redovito objavljuje na svojem kanalu na Youtubeu (EPC Hosana). 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh