Svjedočanstva

IZ KNJIGE „PADRE PIO - ČOVJEK NADE“

VIDEO PRIJATELJSTVO DVOJICE SVETACA: Po zagovoru Padra Pija ozdravila je prijateljica Karola Wojtyle U to je vrijeme Karol Wojtyła bio krakovski vikar te se nalazio u Rimu tijekom zasjedanja Drugog vatikanskog koncila. Tada je primio hitnu poruku kojom su mu javljali da je obiteljska prijateljica Wanda Półtawska veoma bolesna...

VIDEO PRIJATELJSTVO DVOJICE SVETACA: Po zagovoru Padra Pija ozdravila je prijateljica Karola Wojtyle

Foto: Screenshot (beatifikacija Padra Pija)

 

Tijekom praznika Wojtyła je otputovao u San Giovanni Rotondo s izričitom namjerom da upozna Padra Pija. Znamo da su njih dvojica dugo razgovarali i da se Wojtyła kod njega ispovjedio.
Govorilo se da je tom prilikom Padre Pio prorokovao da će taj mladi poljski svećenik postati papa, a čini se da je to proroštvo uistinu bilo izrečeno. Ta priča kruži već godinama, a Vatikan je nikad nije porekao.

U to je vrijeme Karol Wojtyła bio krakovski vikar te se nalazio u Rimu tijekom zasjedanja Drugog vatikanskog koncila. Tada je primio hitnu poruku kojom su mu javljali da je obiteljska prijateljica Wanda Półtawska veoma bolesna

Izravan kontakt između Padra Pija i Karola Wojtyłe nije bio ograničen samo tim jednim susretom. Njih dvojica su ostali u kontaktu, iako o tome nije sačuvana dokumentacija. Jedna epizoda datira u 1962. godinu. U to je vrijeme Karol Wojtyła bio krakovski vikar te se nalazio u Rimu tijekom zasjedanja Drugog vatikanskog koncila. Tada je primio hitnu poruku kojom su mu javljali da je obiteljska prijateljica Wanda Półtawska veoma bolesna. Naime, ova je četrdesetogodišnja majka četvero djece i profesorica psihologije koja je preživjela njemački koncentracijski logor tijekom rata, umirala od tumora u grlu. Liječnici su rekli da se rast takva tumora ne može se zaustaviti i da je operacija uzaludna.

Napisao je pismo Padru Piju

Karol Wojtyła je odlučio obratiti se svome cijenjenom prijatelju. Napisao je pismo Padru Piju. Pismo je dostavljeno na ruke Angelu Battisti, administratoru Kuće za ublažavanje patnje, kako bi ga on osobno odnio u San Giovanni Rotondo. Angelo Battisti mi je ispričao sljedeće: „Čim sam stigao u samostan, predao sam pismo Padru Piju, koji me je tražio da mu ga pročitam. U tišini je saslušao kratku poruku na latinskom i rekao: ‘To ne mogu odbiti’. Zatim je nadodao: ‘Angelino, sačuvaj to pismo jer će jednoga dana biti važno’.

Karol Wojtyła ga je želio obavijestiti da je profesorica Półtawska potpuno ozdravila. Ovaj se čudesan događaj zbio dan prije zakazanog pokušaja operacije tumora na njezinu grlu

Za tjedan dana mi je dostavljeno drugo pismo koje sam trebao odnijeti Padru Piju. Ovoga puta Karol Wojtyła ga je želio obavijestiti da je profesorica Półtawska potpuno ozdravila. Ovaj se čudesan događaj zbio dan prije zakazanog pokušaja operacije tumora na njezinu grlu.“

… Nekoliko godina nakon smrti Padra Pija poljski su biskupi papi Pavlu VI. poslali pismo s molbom da otvori proces beatifikacije Padra Pija. Temeljem naših saznanja Karol Wojtyła je bio taj koji je predložio sastavljanje tog pisma. Ove činjenice pokazuju da je papa Ivan Pavao II. izuzetno cijenio Padra Pija i ukazuju na razlog zbog kojeg je iskoristio svoj autoritet za uklanjanje prepreka njegovoj kanonizaciji.

Upisao ga u knjigu blaženika potom proglasio i svecem

… U nedjelju 2. svibnja 1999. oko dvjesto tisuća ljudi okupilo se na Trgu svetoga Petra na svečanoj Svetoj Misi tijekom koje je papa Ivan Pavao II. blaženim proglasio Padra Pija iz Pietrelcine, tog poniznog svećenika kapucina koji je rekao da je njegova jedina želja „biti siromašan fratar koji moli“.
„Dok sam kao student živio ovdje u Rimu“, prisjetio se Papa u svojoj homiliji, „imao sam priliku osobno ga upoznati i danas zahvaljujem Bogu što mi je dopustio da ime Padra Pija upišem u knjigu blaženika.“

… Svetim ga je proglasio isti papa 16. lipnja 2002.

Iz knjige Padre Pio – čovjek nade“ autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh