Razmišljamo o evanđelju

FRA ANTE VUČKOVIĆ

VIDEO Predavanje koje vam može otvoriti oči: Zašto i kako moliti za neprijatelje Pravi je blagoslov što nam današnja tehnologija omogućuje prenošenje nadahnutih propovijedi, i silno smo zahvalni Bogu što možemo prenijeti i ovu fra Ante Vučkovića o molitvi za neprijatelje. Ta Isusova rečenica mnogima teško pada, a oni koji je i prihvate možda griješe pa mole da se njihovi neprijatelji promijene. Fra Ante je u ovoj propovijedi tako jednostavnim i razumljivim rječnikom donio što znači ljubiti neprijatelja. Na nama je poslušati i odlučiti se - hoćemo li ići za Njim

Foto: Pixabay

 

Nije ni velika ni posebna mudrost kad kažemo da druge možemo naučiti samo ono što znamo i sami. Nije velika mudrost, a ipak je silno teška.

Otac koji pije zna itekako dobro učiti djecu da nije dobro da pije… Majka koja proklinje zna itekako učiti djecu da nije dobro govoriti ružne riječi. Na prvo mjesto dolazi život, a onda pouka, jer onaj tko dokine životom i jedan od zakona, pa i onaj najmanji, bit će najmanji u Kraljevstvu Božjem.

Važno je uočiti da najprije dolazi život, da kršćanstvo nije prvenstveno nauk, znanje… Kršćanstvo jest život.

A ja vam kažem….

Riječi koje nas neprestano bodu, za koje bismo najradije da ih nema, da ih ne čujemo, jer su bolne. Ali u kršćanstvu nam valja učiti da nam se baš ono što nas vjerojatno boli najsnažnije, u Kristovoj prisutnosti, u Njegovu duhu otkriva kao najljekovitije.

„Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ (Mt 5,43-48)

Bole riječi, posebno ako imamo neprijatelje. Posebno ako imamo dugo vremena neprijatelje, posebno ako znamo da nam namjerno čine zlo.

Zašto treba ljubiti svoje neprijatelje? Zašto bismo trebali za njih moliti?

Isus ne veli, molite za svoje neprijatelje, promijenit će se. Kršćanstvo hoće mijenjati svijet, ali ne tako da molim Boga da on druge promijeni. Kršćanstvo mijenja svijet kad se ja mijenjam. Molitva za moje neprijatelje je promjena mene.

Kako?

Tko je moj neprijatelj? Onaj tko mi čini zlo, tko se izjašnjava kao moj neprijatelj. Uistinu, to jesu naši neprijatelji, ali on još ne mora biti MOJ neprijatelj. On mi može činiti zlo, ali to ne znači da sam ja pristao na to da je on meni neprijatelj.

Kad Isus kaže ljubite neprijatelje, odmah se poziva na Oca. Kad mi govorimo o svojim neprijateljima, najprije sebe mjerimo s njima, i njih mjerimo sa sobom. Naša vaga u pravilu jest – da smo mi bolji, oni gori.

Dočim se netko najavi kao tvoj neprijatelj, veli Isus: Gledaj Oca!

Isus ne kaže, ljubite neprijatelje da biste se s njima mjerili . On ti nije mjerilo; budeš li se mjerio s njime, završit ćeš kao i on, bit ćeš mu svakog dana sličniji što se duže budeš mjerio s njime. Nije ti zlo mjerilo, Otac je mjera.
Dočim se netko najavi kao tvoj neprijatelj, veli Isus: Gledaj Oca!

Ima ljudi koji mrze Boga, ali Bog ne mrzi njih!

Naša nas neprijateljstva sakate, sužuju.

Ljubiti neprijatelje znači ljubiti i ono što je neprijateljski u sebi

Pogledajte najprije sebe. Ljubiti neprijatelje znači ljubiti i ono što je neprijateljski u sebi. Imamo sjećanja kojih se stidimo, karakteristika koje bismo najradije odsjekli od sebe, čina, grijeha… koje smo sakrili jer se stidimo, koje ne volimo… i što činimo? Sječemo ih! Isus ti kaže: ljubi to što ne voliš na sebi, ne jer ne valja, nego jer je tvoje. Kad to prihvatiš, nećeš se skrivati od sebe samoga. Bit ćeš savršen, cjelovit kao Otac jer Otac na sebi nema ničega što od sebe odbacuje, što na sebi ne voli. Sve što od sebe odbacuješ pokušaj Očevom ljubavlju prihvatiti. Sve bolno, ranjeno, trnovito… Pozovi Isusa, pozovi Duha da ti to učini prijateljskim.

Slika Oca – demonska ili Kristova

Ljubiti neprijatelja znači ljubiti Boga. Jer Bog može biti neprijatelj, ne da On dolazi kao neprijatelj, već ja to mislim i osjećam. Kad me život pokosi, mislim: Što je Bog učinio od mog života, kao da voli da patim… Malo-pomalo mislim, Bog jest prijateljski, ali ne meni… I sav naš trud u kršćanstvu se sastoji u tome hoću li pristati na takvu demonsku sliku Boga u kojem želi moju muku, ili ću prionuti uz Kristovu sliku Boga – Oca koji je kao sunce dobrima i zlima, kiša koja pada pravednima i nepravednima.

Zašto ljubiti svoje neprijatelje? Ne zato da se promijene. Što ih više budeš ljubio, oni će ti biti veći neprijatelji, ali ostani u Isusu, kao On, koji je ostao cjelovit, savršen kao Otac nebeski. Nije se dopustio uvući u igru kao dva zrcala gdje on postaje sve sličniji svome neprijatelju. Izbjegni tu igru, to je demonska igra.

Propovijed fra Ante Vučkovića u nastavku poslušajte u cijelosti. Na kraju propovijedi fra Ante je izrekao i molitvu koju vam toplo preporučamo poslušati i s njim izmoliti.

Ivana Adamić, Book.hr

Preporučamo vam i ovo predavanje fra Ante Vučkovića:

Isusove tri praktične lekcije kako živjeti, što činiti 

Najčitanije

Na vrh