Duhovnost

LIBANONSKI SVETAC

VIDEO Pravo je vrijeme da upoznate ‘sveca mira’; pogledajte film o svetom Šarbelu Dragi Bog je čudom očuvao tijelo sv. Šarbela neraspadnutim te ga obdario posebnim ugodnim miomirisom. On slovi kao veliki čudotvorac. Na njegovu su se grobu, u samostanu Mar Maroun Annava, događali mnogi neobični znakovi i čudesa, a tu hodočaste čak i muslimani. Zaštitnik je obiteljske molitve i svetac mira

Foto: Screenshot

 

Charbel Maclouf rođen je 1828. u libanonskoj maronitskoj obitelji kod mjesta Beka Katra, koje je jedno od najviših mjesta u Libanonu.

Na krštenju je dobio ime Josip. Obitelj mu je bila siromašna, seljačka. Njegova sestra imenom Warde bila je časna sestra, redovnica. Dvojica njegovih stričeva ili ujaka bili su monasi u samostanu kod Kossaia.

Rano je izgubio oca, a majka mu se preudala. U djetinjstvu u brdima je čuvao ovce svojih roditelja. S trinaest godina stupa u Marijin samostan libanonskoga Antunova reda kod Maifuqa. Godine 1851. Ulazi u samostan sv. Marona u mjestu Annava 1851. Tu polaže redovničke zavjete i uzima si redovničko ime Šarbel ili Sarbelija. Josip je tako postao monah u maronitskom obredu.

Živio je veoma strogim asketskim životom. Nakon svršenoga teološkoga studija u samostanu sv. Ciprijana, zaređen je za svećenika 1859.

Mnogo je i rado molio, živio u ljubavi prema bližnjemu, razmatrao o nebeskim stvarnostima i vjerno je opsluživao pravila svoga reda punih 16 godina.

Od 1875. skupa sa svojim poglavarom odlazi u brdski samostan sv. Petra i Pavla. Ondje živi kao pustinjak u nekoj ruševnoj kolibi. Šarbel je bio veliki štovatelj Gospin. U kapelici je svakodnevno slavio sv. misu i umro je na oltaru 1898. Dragi Bog je čudom očuvao tijelo sv. Šarbela neraspadnutim te ga obdario posebnim ugodnim miomirisom. On slovi kao veliki čudotvorac. Na njegovu su se grobu, u samostanu Mar Maroun Annava, događali mnogi neobični znakovi i čudesa. Stoga je njegov grob omiljeno hodočasničko mjesto.

Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 5. prosinca 1965., a svetim 1977. Šarbelovo ime uneseno je u Opći kalendar Crkve. Na to je Crkvu potakla i Sinoda libanonskih biskupa 1995. i solidariziranje s teškim stanjem kršćana na Bliskom istoku.

Sveti Šarbel poznat je kao veliki zaštitnik obiteljske molitve, a časti se kao „svetac mira”. U nastavku pogledajte biografski film o ovom čudotvorcu:

 

A uskoro i kod nas u Figulusu

Book cover mockup psd, editable design

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh