Hrvatska

DR. IVAN ŠRETER

VIDEO ‘Pakrački mučenik’, htio je samo mir, a četnici su ga zarobili i ubili Koliko je dr. Ivan Šreter velik, govori činjenica da ga u biografskom filmu Živko Kustić i Tomislav Ivančić smatraju mučenikom i svetim. Upoznajte ga

VIDEO 'Pakrački mučenik', htio je samo mir, a četnici su ga zarobili i ubili

Foto: Screenshot

 

Na današnji dan, prije 30 godina dr. Ivan Šreter, hrvatski liječnik, humanist, mirotvorac i domoljub zarobljen je od strane četnika. Mučen je, a potom i ubijen. U biografskom dokumentarcu o pakračkom mučeniku, autora Dražena Bušića uz brojne zanimljive sugovornike, poput Živka Kustića i Tomislava Ivančića, možete upoznati ovog hrvatskog mučenika kojeg mnogi, pa i spomenuti dvojac iz dokumentarca, smatraju svetim.

U dokumentarcu je, kako kaže autor, prikazan život dr. Šretera, otmica i političke igre oko njega, ali, kako ističe – „otišao puno dalje od priče Degoricija-Pupovac koja nije vodila nigdje”.

Imamo tu jedan rijetki dokument kapetana JNA koji ga je ispitivao i na koncu napisao: Odlučeno likvidirati! Unatoč tomu tragu i nekim vrijednim iskazima Šreterovi posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni.

Pogledajte dokumentarac u cijelosti:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh