Razno

DOŠAŠĆE

VIDEO Napravite sami adventski vijenac. Donosimo vam par prijedloga Prije svega, podsjetite se - adventski vijenac nije samo lijepa dekoracija, već na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu...

Foto: Pixabay

 

Adventski vijenac ukorijenjen je u tradiciji i običajima kao simbol iščekivanja Božića. Čine ga dva temeljna simbola, krug – simbol vječnosti kao najsavršeniji geometrijski oblik, bez početka i bez kraja te svijeće, odnosno svjetlost, kao simbol pobjede nad tamom, odnosno zlom. Tradicionalno se na vijenac stavljaju tri ljubičaste i jedna ružičasta svijeća. Običaj dopušta i korištenje bijelih svijeća.

Prve nedjelje došašća pali se prva ljubičasta svijeća, svijeća nade. Nazivaju je još i postilica ili proročanska u  sjećanje na proroka Izaiju koji je prorokovao Kristovo rođenje.

Druga ljubičasta svijeća, Betlehemska svijeća ili pomirilica simbolizira Kristove jaslice, predstavlja ljubav i pali se druge nedjelje adventa.

Na polovini došašća, treće nedjelje, pali se ružičasta ili pastirska svijeća, koja simbolizira radost zbog Božića koji se bliži.

Posljednja ljubičasta svijeća ili anđeoska svijeća, pali se  četvrte nedjelje, a simbolizira mir.

Adventski vijenac nije samo lijepi “cvjetni aranžman” u ogoljeno zimsko doba, nego on na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu. Podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju. Malim obredom paljenja svijeća uključujemo se u povijest tisućljetnog iščekivanja dolaska obećanog Spasitelja i dovršenja njegova djela.

Možeš ga kupiti, ili napraviti sam/a

Adventski vijenac možeš kupiti u cvjećarni, trgovini… No, zar nije ljepše sam ga napraviti ili kupiti u svojoj župi i tako donirati novac potrebitima?

Ako ste se ove godine odlučili sami na izradu, mi vam donosimo nekoliko ideja kako vrlo brzo, jednostavno i jeftino napraviti adventski vijenac. Možete uključiti cijelu obitelj:

Krenimo s najjednostavnijim. Četiri svijeće, malo zelenila, špage, pladanj i gotovo. Minimalistički.

Ovaj je vrlo lako napraviti. Ukrasi u videu su samo borove šiške, vi možete dodati po želji.

Bijele svijeće i mahovina. Naravno, može biti manjih dimenzija nego u videu.

Jedan tradicionalni s predivnim dodatkom – trakicama s oznakama što svaka nedjelja došašća označava.

Ivana Adamić, Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh