Duhovnost

OPROSTI

VIDEO Nagovor Billyja Grahama o oprostu uz scene Kristove muke iz Pasije Svi su mu se smijali, svi su mu se rugali… Svi su ga pljuvali. A jednim pokretom prsta, mogao je dozvati sedamdeset dvije tisuće anđela koji su spremno čekali, sa svojim izvučenim mačevima, kako bi mu priskočili u pomoć i obrisali ovaj planet iz svemira.

DR. DAVID ACUNA Isusova muka i raspeće iz liječničke perspektive

Foto: Screenshot/Pasija  

Objavljujemo tekstualni (prevedeni) transkript videozapisa s YouTube kanala Bible Unleashed. Videozapis prikazuje scene Kristove muke iz filma “Pasija” Mela Gibsona, a u pozadini govori Billy Graham, baptistički pastor i jedan od najpoznatijih kršćanskih govornika 20. stoljeća.

“Najprije su mu skinuli odjeću. Zatim su uzeli duge, kožne, remene na kojima su bile olovne ili čelične kuglice te su ga time udarali po leđima. Tukli su ga toliko da se više nije mogao ustati. Zatim su mu stavili trnovitu krunu na glavu, na Njegovo krvavo čelo i lice.

Svi su mu se rugali…

Svi su mu se smijali, svi su mu se rugali… Svi su ga pljuvali. A jednim pokretom prsta, mogao je dozvati sedamdeset dvije tisuće anđela koji su spremno čekali, sa svojim izvučenim mačevima, kako bi mu priskočili u pomoć i obrisali ovaj planet iz svemira.

Ali Isus je rekao: „Ne! Za ovakav završetak sam rođen”.

On nije bio još samo jedan revolucionar. On nije bio još samo jedan hipi. Nije bio još jedan u nizu velikih ljudi. On je bio utjelovljeni Bog. I nitko nikada nije govorio poput Njega. Niti jedan čovjek. Govorio je stvari poput: „Pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi“- nikada nije rekao što učiniti nakon toga, ali je rekao da oprostimo „sedamdeset puta sedam“ – sjetite se toga.

Nije se migoljio, vikao, vrištao. Samo ga je uzeo i rekao: „Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine“.

Isus nas je učio da trebamo praštati. Poučavao je o revoluciji u načinu na koji bismo trebali živjeti. Poučio nas je da Bog ne sudi samo po vanjskim djelima, nego da promiče namisli srca. Vukao je, dizao i nosio taj križ. Nije se migoljio, vikao, vrištao. Samo ga je uzeo i rekao: „Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine“.

Kad je preminuo pribijen na križu, zabijeni su mu čavli u ruke. I znate što je ponovno rekao: „Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine“. Možete li oprostiti nekome tko vam zabija čavle u ruke, a znate da to niste zaslužili?

Je li itko ikada umro poput Isusa?

Promatrajte Njegovu smrt; je li itko ikada umro poput Isusa? Munje su bljesnule, s Neba je zagrmjelo i zemlja se počela tresti. Pa čak i vojnici su priznali: „On sigurno jest Sin Božji“. Onaj – koji može promatrati Isusa na križu bez da ga prizor dotakne – ima kameno srce.

Isus je zatim na križu rekao: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“. Onda je spustio glavu i izustio: „Svršeno je!“. Što je mislio pod time? Mislio je na plan spasenja koji je dovršen. Bog vam sada može oprostiti sve vaše grijehe jer je Isus dovršio Božji plan za Vaše spasenje. Bog poznaje svakog po imenu, svakome je vlasi na glavi izbrojio.

Najčitanije

Na vrh