Roditelji i djeca

POTIČITE TALENTE

VIDEO Malim umjetnicima omogućite radni materijal; donosimo nekoliko ideja za crtanje Dok se djeca ovako likovno izražavaju, ona ne bi trebala brinuti o tome hoće li se zaprljati, hoće li umočiti rukav svoje nove košulje u vodenu boju i slično

In-eternum - katolički planer

Foto: Pixabay

 

Sve što jednom dvogodišnjaku treba da bi uživao u crtanju je komad papira i nekoliko olovaka, po mogućnosti u boji. Ako se tako maleno dijete, povlačeći linije i gužvajući papir, zabavi možda pola sata, to je uistinu puno za njegov uzrast. Nešto će dulje vremena naš dvogodišnjak provesti lopaticom kopajući zemlju i pijesak u stražnjem dvorištu kuće, radeći kolačiće od blata i utovarujući zemlju na plastični kamiončić. Kad malo poraste, tražit će veći papir i njegove će se ručice razmahati dok umače kistom u vodenu boju i povlači sve skladnije linije koje prikazuju događaj iz njegove mašte.

Dok se djeca ovako likovno izražavaju, ona ne bi trebala brinuti o tome hoće li se zaprljati, hoće li umočiti rukav svoje nove košulje u vodenu boju i slično

Dok se djeca ovako likovno izražavaju, ona ne bi trebala brinuti o tome hoće li se zaprljati, hoće li umočiti rukav svoje nove košulje u vodenu boju i slično. Kada djeca rade s materijalima koji bi se mogli izliti ili zalijepiti na neželjenu površinu, dobro je da budu odjevena u „radnu odjeću”.
Štafelaji su dobri ako su veliki i čvrsti te se ne prevrću lako, ali za malu djecu prikladniji su niski stolovi na kojima papir stoji vodoravno, kako tekuća boja ne bi kapala te se slika sa žutim suncem ne bi pretvorila u žutu kišu.

Svaka dobra slika zaslužuje da ju se uokviri, a uz malo truda lijep okvir možete napraviti od komada kartona koji ste izrezali pomoću skalpela

Također je dobro djetetu nabaviti kantice, odnosno velika pakiranja s primarnim bojama (crvena, žuta i plava), kako bi miješajući ih i kombinirajući, otkrivalo njihove nove nijanse. Spajajući te tri boje ili dvije od njih u određenoj dozi, dijete u malene staklenke može odliti potpuno nove nijanse kojima se može služiti još dugo. Na tržištu danas postoje sve moguće veličine i oblici kistova, a vi odaberite nešto što se može lako održavati čistim.
Svaka dobra slika zaslužuje da ju se uokviri, a uz malo truda lijep okvir možete napraviti od komada kartona koji ste izrezali pomoću skalpela.

Djeca obično vole izlagati svoje likovne radove po cijeloj kući, a ti papiri prije ili kasnije završe na podu nekome pod nogama i zato smo mi na jednome zidu u našem dnevnom boravku postavili veliku ploču. Na njoj djeca izlažu svoje radove, ali i pomoću krede riječima obavještavaju obitelj o svojoj izložbi. Na istoj toj ploči u našoj se kući izmjenjuju poruke vezane za liturgijski dio godine. Na njoj djeca igraju igre poput križić-kružić i vješala.

Pustite dječjoj mašti na volju i ponudite im materijale koje već imate u svome kućanstvu

Rola velikog smeđeg papira za omatanje također može poslužiti kao podloga za crtanje pastelama ili neku drugu likovnu aktivnost. Pustite dječjoj mašti na volju i ponudite im materijale koje već imate u svome kućanstvu kao što su: vata, aluminijska folija, ambalažne kutije, konac, razne tkanine i sl. Potaknite djecu da samostalno izrađuju čestitke povodom Božića, Uskrsa i rođendana.

Sedam darova Duha Svetoga prikazali smo u obliku sedam papirnatih golubova koji su koncem povezani u mobil

U našoj se obitelji trenutno bavimo proučavanjem triju bogoslovnih krjeposti i sedam darova Duha Svetoga. Kada smo prvi put spomenuli bogoslovne krjeposti (vjera, nada i ljubav) našoj je djeci ta sintagma zvučala čudno, čak pomalo zastrašujuće, ali kad smo od kolaža izrezali oblik tri žuta viteza koja se mogu nataknuti na prste, ti su im pojmovi postali mnogo bliži. Naravno, vitez koji predstavlja ljubav na glavi ima zlatnu krunu jer je sveti Pavao rekao: „Ali najveća je među njima ljubav” (1 Kor 13,13). Sedam darova Duha Svetoga prikazali smo u obliku sedam papirnatih golubova koji su koncem povezani u mobil. S donje strane golubovih krila naši su školarci napisali: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Sada se svaki put kada pogledaju prema lampi iznad kuhinjskoga stola s koje visi naš mobil, podsjećaju naziva sedam darova Duha Svetoga.

U jednoj su likovnoj enciklopediji pronašli kako izraditi masu za modeliranje od brašna i vode te u nju umiješati boju za hranu. Od toga je dana potrošnja brašna u našoj kući naglo porasla

Zatim su tu materijali za modeliranje i rezbarenje kao što su: plastelin, glina, glinamol, sapun za rezbarenje, gips… Njih djeca oblikuju prstima ili ih izlijevaju u kalupe koje su pronašli u kuhinji ili su ih napravili sami. U jednoj su likovnoj enciklopediji pronašli kako izraditi masu za modeliranje od brašna i vode te u nju umiješati boju za hranu. Od toga je dana potrošnja brašna u našoj kući naglo porasla.

Kada djeca uče kako se služiti svojom glavom i svojim rukama, počinju shvaćati da mnogo toga mogu izraditi samostalno ili uz pomoć roditelja umjesto da to kupuju. Prije nekoliko godina, čuvši me kako se divim jednom kipu, moj mi je sin jednom rekao: „Kada odrastem, kupit ću ti tvornicu kipova i onda ćeš imati sve najljepše kipove na svijetu”. U međuvremenu su njegove vješte ručice naučile od gline izrađivati što god zamisli, a ja sam sakupila zavidnu kolekciju darovanih kipića. Meni su draži od bilo kojeg kipa izrađenog u „tvornici kipova”.

U videu ispod inspirirajte se i s raznim svakodnevnim predmetima sa svojom djecom stvorite prava mala umjetnička djela 🙂

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh