Duhovna glazba

PRISJETIMO SE MAHALIE JACKSON

[VIDEO] Legendarna pjevačica gospel-glazbe koju je želio slušati i Papa Dobri Na današnji je dan preminula Mahalia Jackson, poznata pjevačica gospel-glazbe, koju je želio slušati i sam papa Ivan Pavao XXIII. Prisjetimo se zanimljivih detalja iz života ove velike žene i umjetnice

Mahalia Jackson, kraljica gospela – religiozne pjesme sjevernoameričkih crnaca, rođena je 1911. godine u raspjevanom američkom gradu New Orleansu. Mahalia potječe iz siromašne obitelji a roditelji su je odgajali u puritanskome duhu. Pjevala je u zboru baptističke crkve. Njezin je talent rano uočen, ali joj otac nije dopuštao pjevati izvan crkve. Nekoliko godina kasnije, u vrijeme pojačane seobe crnačkog stanovništva na Sjever u nova industrijska središta, Mahalia se s obitelji seli u Chicago. Tamo nastavlja pjevati u zboru a poslije nastupa i s nekoliko sastava koji njeguju gospel.


Godine 1937. s jednim je sastavom snimila prvu ploču koja je međutim prošla potpuno nezapaženo. No deset godina kasnije našla se je na životnoj prekretnici. Njezina samostalna ploča „Move On Up a Little Higher” (eng. Pomakni se malo više) prodana je u nekoliko milijuna primjeraka te se je popela na sam vrh glazbenih ljestvica. Mahalia je preko noći postala kultna pjevačica. Redala je koncerte a uskoro je započela s europskim turnejama i snimanjem filmova. Odjednom je postala slavna i bogata, ali je unatoč tome ostala skromna i povučena. „Ne znam vole li me zbog mojega glasa ili zbog mojega novca”, rekla je jednom prilikom u Parizu, ispred skromnog hotela u kojem je odsjela.

Slušala su ju četiri američka predsjednika, od Dwighta Eisenhowera primila je visoko američko odlikovanje a osobno ju je htio vidjeti i slušati papa Ivan XXIII., poznat kao Dobri Papa. Cijeloga je života ostala vjerna gospelu, pobožnoj pjesmi sa svjetovnim elementima. Gospel je blizak jazzu i bluesu od kojeg se razlikuje po vedrom, pobožnom duhu, po vjeri u pravdu Sudnjega dana i bolje sutra.

Iako su joj menadžeri nudili pozamašne svote za nastupe, Mahalia je odbijala pjevati igdje osim u crkvi i u koncertnim dvoranama. Živjela je skromno i povučeno a u osami je i umrla na današnji dan 1972. godine. Nekoliko godina prije smrti, novac koji je stekla uložila je u fondaciju za stipendiranje mladih umjetnika.

Poslušajte njezinu izvedbu pjesme „Amazing grace” (eng. Milost):

Izvor: Hrvatski katolički radioBook.hr

Priredila Martina Vidaković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh