Osobni razvoj

ZAVOLJETI SEBE

VIDEO Kako liječiti rane iz djetinjstva Traume kojih se ne sjećamo i koje smo potisnuli, utječu na naš život i na naše zdravlje…

Foto: Shutterstock


 

Zavoljeti sebe jedan je od najtežih zadataka…

Često primjećujemo da se ne volimo i ne poštujemo dovoljno. Radimo stvari koje ne želimo samo da bi naši odnosi s prijateljima i obitelji bili skladniji. Pristajemo na kompromise, tuđe potrebe stavljamo ispred vlastitih. Udovoljavamo ljudima koji nas ne cijene i ne poštuju.

„Dok nesvjesno ne učinite svjesnim, ono će upravljati vašim životom i zvat ćete ga sudbinom“

Prošlost je prisutna u našoj svakodnevnici, navikama, reakcijama koje su nam postale automatizirane. Traume kojih se ne sjećamo i koje smo potisnuli, utječu na naš život i na naše zdravlje. Poznati psiholog i psihijatar Carl Jung, rekao je sljedeće: „Dok nesvjesno ne učinite svjesnim, ono će upravljati vašim životom i zvat ćete ga sudbinom.“

Emocionalne rane nastaju tijekom cijelog života, ali najviše u djetinjstvu, od začeća pa sve do sedme godine. Rane zadobivene u tom razdoblju utjecat će na oblikovanje našeg budućeg karaktera. Kada smo povrijeđeni, to pokušavamo potisnuti. Stavljamo masku, najviše zbog sebe, tako da si te bolne situacije više nikada ne moramo posvijestiti.

Kako prepoznati rane iz djetinjstva?

Mnogi su znanstvenici proučavali kako se emocionalna stanja ispoljavaju u našem tijelu. Sve je simptome potrebno prepoznati, a nakon toga osvijestiti i liječiti. Kako? Pogledaj u videu:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh