Zanimljivosti

KAMILA KAMINSKA

VIDEO Glumica koja je utjelovila svetu Faustinu opisala duhovno iskustvo koje je doživjela pripremajući se za film Odrastajući u Poljskoj, gdje se slika može naći u gotovo svakoj crkvi, bila je svjesna „postojanja“ svete Faustine. Kako je dublje zalazila u Faustininu priču, kaže Kaminska, osjećala se „kao da je sveta Faustina pozvala u šetnju vrtovima Milosrđa“

Foto: Screenshot


 

Film „Ljubav i milosrđe“, u kinima je od 2. prosinca. Film neupućenima objašnjava značenje poznate slike kroz priču o svetoj Faustini, mladoj poljskoj časnoj sestri odgovornoj za stvaranje slike o Božanskom milosrđu svijetu kako bi podijelila Isusovu poruku beskrajne ljubavi.

Pater Marko: Ova je slika i svojevrstan egzorcizam! 

Svetu Faustinu u filmu glumi mlada poljska glumica Kamila Kaminska kojoj je, kaže, iskustvo pripreme za ulogu svetice u filmu promijenilo život.

Odrastajući u Poljskoj, gdje se slika može naći u gotovo svakoj crkvi, bila je svjesna „postojanja“ svete Faustine. Kako je dublje zalazila u Faustininu priču, kaže Kaminska, piše Aleteia, osjećala se „kao da je sveta Faustina pozvala u šetnju vrtovima Milosrđa“.

Priprema za ulogu

Kako bi se pripremila za svoju ulogu, Kaminska je čitala Faustinine dnevnike i krenula njezinim stopama.

„Dnevnik sam pročitala u cijelosti, također dijelom u obliku audio knjige. Provela sam neko vrijeme u dva samostana: u Varšavi, kod sestara božanskih milosrdnica, i u Ostróweku, kod sestara Milosrdnog Isusa – kući svete Faustine, u kojoj je živjela i radila prije odlaska u samostan. Imala sam priliku biti u njenoj sobi, hodati njezinim stazama, ostati u tišini i razgovarati sa sestrama, čitati njezina sjećanja“.

Igrajući ulogu Faustine, Kaminska, koja je praktična katolkinja, rekla je da je u molitvu ušla na dublji način nego ikad prije.

„Mislim da mi je igranje ovog lika bio poziv da naglasim osobnu molitvu, usredotočujući se na svoj odnos s Bogom“, rekla je.

Duboko duhovno iskustvo

Na pitanje ima li osobnih iskustava s predanošću Božanskom milosrđu koja bi željela podijeliti, Kaminska je opisala duboko, čak ekstatično iskustvo:

„Osjećala sam se kao da me sveta Faustina poziva u šetnju vrtovima Milosrđa. Ponekad je bilo i močvara, na kojima raste prekrasno cvijeće. Srce mi je toliko gorjelo od vrućine ljubavi da sam ponekad pomislila da će iskočiti. Također sam dobila obilje mira“, posvjedočila je.

Ljudska strana svetice

„Osim što je bila tajnica Božjeg milosrđa, Faustina je bila i čovjek, i grešnica, kao i svi mi. Kako bismo joj se približili, redatelj i ja htjeli smo pokazati njezin ljudski karakter, što je slabo, a što je snažno“, rekla je dodajući da su svetu Faustinu druge sestre zvale „smiješkom“.

Svoju ulogu svete Faustine, rekla je, doživjela je kao sredstvo prenošenja poruke o Božanskom milosrđu.

Izvor: HKM; Book.hr

PREPORUKA:

Tko još uvijek ne zna za ovu „tajnicu Božjeg milosrđa“ – kako ju je sâm Isus nazivao – trebao bi početi s knjigom „Svaka je duša poseban svijet“ koju možete pronaći u biblioteci Figulus. U Poljskoj je godinama bila jedna od najčitanijih knjiga!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh