Brak i odnosi

VIDEO Fra Ante Vučković: Savjeti za uspješan brak Ako hoćete imati dobro ozračje u obitelji, obaveza je muža i žene da svakog dana, više puta, jedno drugog uhvatimo u dobrom i to mu kažemo!

VIDEO Fra Ante Vučković: Savjeti za uspješan brak

Foto: Pixabay

 

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku, da prione uza svoju ženu, i bit će njih dvoje jedno tijelo (Mk 10,7)

Koliko muke ako ne ostaviš oca i majku. Kad susretnete mladu obitelj u kojoj primjerice muž nije ostavio oca i majku nego ih je ponio u brak, nakon par godine imate katastrofalan odnos, pakao. Zato jer između njega i njegove žene nije slobodan prostor, već je on u njega smjestio, a ona rado prihvatila, svoju majku.
Trebaš ostaviti oca i majku, kaže Bog. To je prva stvar koju trebaš napraviti ako želiš u brak. To ne znači da ćeš ih mrziti. Moraš se odvojiti od njih emocijama, srcem, mišlju… jer će to biti potrebno da izraste novo biće. I dvoje njih bit će jedno tijelo.

Slobodna volja

Što Bog združi čovjek ne rastavlja. Bog ne stoji odozgo i nagađa tko je za koga i spaja parove. Ne igra se lika koji spaja ljude bez njihove volje, On je puno veći Bog. Stvorio je slobodne ljude. Svećenik na vjenčanju pita: ‘Hoćeš li…’ Brak se neće temeljiti na tome jesi li zaluđen, smantan, imaš li leptiriće, već na tome ‘hoćeš li…?’

Meka srca

„Zbog tvrdoće vašeg srca”…. Srca su sve tvrđa, a što su tvrđa to ima više rastava, ne možemo živjeti zajedno. Kako se mekša srce? Najprije da ostaviš oca i majku i otvoriš ga za svoju ženu/muža i držiš ga otvorenim u iskrenosti, jasnoći, u riječi, dobrim riječima.

Trebaš reći svojoj ženi da je dobro i da je voliš. Tko to ne čuje, suši se iznutra. To je materijal od kojega rastemo

Ako hoćete imati dobro ozračje u obitelji, obaveza je muža i žene da svakog dana, više puta, jedno drugog uhvatimo u dobrom i to mu kažemo! „Nitko ne sprema večeru kao moja žena”, „Volim te”…. Bog svaki put kad stvara kaže „…i bi dobro”… Trebaš reći svojoj ženi da je dobro i da je voliš. Tko to ne čuje, suši se iznutra. To je materijal od kojega rastemo.

Slika bližnjega

Jedna od zapovijedi je „ne smiješ sebi praviti vidljivi lik nevidljivog Boga”, kao Izraelci koji su napravili lik zlatnog bika i rekli „ovo je Jahve, Bog koji nas je izveo”. To se odnosi i na nas… Ne smiješ sebi praviti sliku bližnjega svoga. „Znam ja tebe, ti si samo to…” Odmah si u idolatriji. Prevario si se jer to je uvijek krivo, jer mi nikad nismo to što drugi misle o nama, mi smo uvijek više… Nema nikoga tko bi nas mogao do kraja obuhvatiti i razumijeti. U tome je i tajna bračnog života: da neprestano otkrivamo ‘kako ja to nisam vidio prije’.

Poslušajte predavanje fra Ante Vučkovića u cijelosti:

Izvor: YouTube kanal Josip pravedni; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh