Razno

VEDAR DUH UNATOČ TEŠKOM ŽIVOTU I RADU

VIDEO Baka Peka proslavila 100. rođendan, i dalje vješto plete: To mi je Bog dao jer se molim od malih nogu Težak život ovoj starici nije oduzeo vedrinu duha. Iako ima 100 godina, još je uvijek dobrog zdravlja, a svojim vrijednim rukama i dalje plete i prodaje svoje rukotvorine

Foto: Dom Ivan Pavao II Facebook

 

Peka Zelić, 100-godišnjakinja vedrog duha i dalje plete i prodaje rukotvorine i tkanice svojeg benkovačkog kraja. Kaže, zdravlje joj je dao Bog jer mu se moli od malih nogu. Svoj 100. rođendan nedavno je proslavila u staračkom domu, a čestitku joj je uputio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kojom se s ponosom pohvalila HRT-ovim novinarima, a iz staračkog doma ističu, od svih poklona ona ju je najviše razveselila.

 

 

U svojih stotinu godina hodočastila je mnogim svetištima i crkvama, pa je tako upoznala i zadarskog nadbiskupa.
Ispričala je novinarima i kako je nadbiskup jednom prilikom nakon Mise kazao kako među svima prisutnima misli da je Peka Zelić, iako rođena davne ’21., najbistrija.

Ruke koje još uvijek pletu

Ruke su joj još spretne unatoč teškom životu i radu. Na posebnom u kutku Doma za starije izložene su njezine rukotvorine.

“To je moj dućan i u njemu sve što sam ja radila, nitko drugi”, kaže.

Baka Peka odškolovala je osmero djece i još četiri pastorka i po mnogočemu je posebna, a socijalna radnica u Domu za starije Ivan Pavao II. u Biljanima Donjim, Ines Ikić, kaže kako se najviše izdvaja po vedrom duhu.

U svojoj čestitci koju su objavili na Facebooku, iz staračkom doma Ivan Pavao II. napisali su: U svom životu mnogo je toga prošla, ali nije izgubila svoj vedri duh što je njezina najveća pobjeda. Baku Peku svi poznaju, voli reći da ju ljudi od milja zovu legendom. Kako legendama smatramo sve osobe i događaje koje su same po sebi povijesne i prožete fantazijom mislimo da baš riječ legenda najbolje opisuje Peku i njezin život.

 

 

U nastavku možete u cijelosti pogledati prilog HRT-a o baki Peki:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh