Vijesti

VELIKE NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU // Papa Franjo uputio apel za mir i dijalog u Jeruzalemu

Papa Franjo uputio apel za mir i dijalog u Jeruzalemu

Foto: Shutterstock

 

Isusovac p. David Neuhaus, rekao je da se opet nalaze u središtu vrlo velikoga nasilja

Potreban je sastanak Vijeća sigurnosti Organizacije ujedinjenih naroda da se pokuša smiriti stanje, kako je rekao papa Franjo jučer u podnevnom nagovoru, ‘velikih napetosti’ u Jeruzalemu. Pritom je uputio snažan poziv na umjerenost i dijalog, moleći da Gospodin nadahne nakane pomirenja i mira.

Napetosti su prešle granicu židovske države

Nakon riječî pape Franje nadamo se da ih i politički vođe čuju i da mogu nešto učiniti – napomenuo je iz Jeruzalema isusovac pater David Neuhaus, patrijarhalni vikar za katolike hebrejskoga jezika. Nije dostatno znati da je Papa govorio, nego valja i usvojiti te njegove riječi i konkretno djelovati. Opet se nalazimo u središtu vrlo velikoga nasilja – primijetio je te spomenuo i veliku žalost i tjeskobu. Napetosti su, naime, prešle granicu židovske države, i stigle do Jordana.

Nasilje koje je izbilo nakon izraelske odluke da na ulaze na Platou džamija postavi detektore za metal, popraćeno je pucnjavom na izraelsko veleposlanstvo u Ammanu. Gotovo istodobno, jordansko je veleposlanstvo u Izraelu objavilo stanje krize. Zbivanja u Jordanu međunarodni tisak tumači znakom većih napetosti na Bliskom istoku, nakon izraelske odluke o postavljanju detektora. Kada se dotakne nešto toliko drago muslimanskom svijetu, kao što je džamija al-Aqsa, to se tiče svih Arapa, svih muslimana – kazao je pater David te objasnio – zbog toga su poglavari Crkve u Jeruzalemu uputili apel jordanskom kralju Abdallahu II., tražeći od njega da iskoristi svoj utjecaj kako bi u ta zbivanja pokušao unijeti malo više umjerenosti i smirio stanje.

Crkva ima važnu ulogu

Mislim da u ovom trenutku Crkva ima vrlo važnu ulogu; Papa, naši biskupi, svećenici i svi vjernici – napomenuo je pater David. Cilj je pokazati da smo doista narod koji traži pravednost i mir, u ljubavi i u želji za pomirenjem. Možda je sada – dodao je – najvažnija riječ „oprost“, jer su u Svetoj zemlji svi ranjeni, te vlada pravilo „svi protiv svih“.

A kao Crkva pozvani smo hrabro i snažno, i u poštovanju prema drugima, govoriti o pravednosti i miru. Kao Crkva u Svetoj zemlji, mi smo na ‘izraelskoj, židovskoj strani’, na ‘palestinskoj, arapskoj strani’, i u dijalogu sa Židovima i s Muslimanima, kako bismo pokazali da mir, pravednost i pomirenje nisu samo apstraktni pojmovi, nego utjelovljena stvarnost – istaknuo je na kraju jeruzalemski patrijarhalni vikar.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh