Duhovnost

VELIKA REVOLUCIJA KRŠĆANSTVA // Papa Franjo: Bog je Otac koji nas nikad ne ostavlja same Boga možemo nazivati Ocem – i to je izvor naše nade!

Papa Franjo: Bog je Otac koji nas nikad ne ostavlja same

Velika je revolucija kršćanstva ta što Boga možemo nazivati Ocem – istaknuo je papa Franjo na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra. Sveti je Otac time nastavio niz kateheza o kršćanskoj nadi, promišljajući o „Božjem očinstvu – izvoru naše nade”.

Kršćanska revolucija: S Bogom možemo imati povjerljiv odnos kao dijete s ocem!

Na molbu učenika „Gospodine, nauči nas moliti” Isus im povjerava molitvu Očenaš. U središtu Papina razmišljanja je bila verzija te molitve koju nalazimo u Evanđelju po Luki, koja započinje jednostavnim zazivom „Oče”. U toj se riječi može sažeti cjelokupno otajstvo kršćanske molitve: Boga možemo nazivati Ocem.

Papa je istaknuo da se tu očituje velika vjerska revolucija koju je donijelo kršćanstvo: možemo imati povjerljiv odnos s transcendentnim i presvetim Bogom kao što dijete ima povjerljiv odnos sa svojim ocem. Suočeni s otajstvom Boga, koje nas zapanjuje i pred kojim se istodobno osjećamo tako malenima, ne trebamo strahovati – kazao je papa Franjo.

Mi ga možemo napustimo, ali on nas nikada ne napušta!

Bog je Otac, no njegovo očinstvo nadilazi svako ljudsko. U prispodobi o izgubljenom sinu Isus nam tako predstavlja milosrdnog oca koji ne kažnjava svoga sina zbog njegove drskosti, nego mu oprašta, očitujući mu svoju ljubav. Ta je prispodoba svjedočanstvo Očeve bezuvjetne ljubavi prema nama – napomenuo je Sveti Otac. Možda iz tog razloga sv. Pavao Apostol dvaput u svojim poslanicama donosi Isusov zaziv u njegovu izvornom aramejskom obliku „Abba”, koji se zna prevoditi riječju „tata”.

On će uvijek biti uz nas

Bog je Otac i onda kada mislimo da možemo bez Njega. Možemo biti daleko od Njega, neprijateljski nastrojeni, pa čak se izjašnjavati „ljudima bez Boga” – kazao je Papa – no to ne vrijedi obratno. Evanđelje Isusa Krista nam pokazuje da on nikad neće biti „Bog bez ljudi” i da će uvijek biti uz nas. Kada nam je potrebna pomoć, Isus nam ne kaže da se pomirimo sa situacijom, zatvarajući se u sebe, nego nas potiče da se obratimo Ocu te ga u povjerenju zamolimo za pomoć – rekao je papa Franjo.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh