Duhovnost

VELIČANSTVENE GRAĐEVINE

FOTO Ove se crkve nalaze u različitim dijelovima svijeta, a njihova ljepota oduzima dah!

Iako je teško izdvojiti ‘najljepše od najljepših’, slijedi čak 12 crkvi čiju ljepotu treba doživjeti uživo. Riječ je o crkvama koje datiraju iz petog stoljeća i danas se nalaze na istom mjestu. Vodimo vas na estetsko i duhovno putovanje kroz nekoliko stoljeća i nekoliko različitih kontinenata, kako bismo vam otkrili ove veličanstvene građevine.

Na sjeveru Sirije, nalazi se crkva svetoga Šimuna Stilita, sirijskog asketskog svetca. Ruševine ove bizantske crkve predstavljaju i dalje arhitektonsko umijeće iz petog stoljeća. Crkva je sagrađena na mjestu stupa, gdje se sveti Šimun povukao kako bi molio. Otud i naziv ‘Stylite’, naime to je grčki izraz ‘stylos’, što znači stupac.

Čudo francuske arhitekture zasigurno je ‘Mont Saint Michael’, jedno od glavnih mjesta koje posjećuju hodočasnici od devetog stoljeća. Crkva je sagrađena u osmom stoljeću, kada je sveti Aubert tvrdio da mu je sam arkanđeo Mihael naredio da sagradi crkvu na otoku i posveti mu je.

Remek-djelo gotske arhitekture Kölnska je katedrala, službenog imena Katedralna crkva svetoga Petra i Djevice Marije. Potječe iz sredine 13. stoljeća i nadahnuta je katedralama Amiens i Beauvais. Kule su naknadno sagrađena prema izvornom nacrtu tek u 19. stoljeću. Uzdiže se 157 metara u visinu i druga je najviša crkva u zemlji i jedna od najposjećenijih znamenitosti u Njemačkoj.

Sljedeća je katedrala svete Marije u Sloveniji. Mala crkva, smještena u sredini jezera Bled. 99 koraka vodi do svetišta na vrhu otoka. Građevina je sagrađena u 15. Stoljeću i zanimljivo je da su freske iz tog vremena ostale sačuvane. Preuređena je u 17. i 18. stoljeću.

Sagrađena pored grobnice svetoga Petra, Bazilika istoimenog sveca u Rimu neizbježna je  destinacija hodočasnika. Ako ne možete vidjeti Papu, uvijek se možete diviti ovoj veličanstvenoj građevini. Umjetnici koji su sudjelovali u izgradnji – arhitekt Bramante, kipari Michelangelo i Bernini, istinski su geniji.

Pravoslavna katedrala poznata pod nazivom Katedrala svetog Vasilija Blaženog u Moskvi ili Katedrala Djevice zagovora, datira iz 16. stoljeća. Na zahtjev cara Ivana IV., na Crvenom trgu izgrađena je crkva u spomen na zarobljavanje Kazana od strane ruskih vojnika. Nekoliko godina kasnije, točnije 1680. godine, drvena je crkva obojana i prekrivena željeznim ukrasima i pločicama.

Quitska katedrala nalazi se na Trgu neovisnosti u Venezueli i već pet stoljeća pozdravlja vjernike. Građevina je čvrsta i niska zbog mogućih razornih učinaka potresa, ali iznutra  predivno uređena. Strop je načinjen u maurskom stilu, dok su slike djelo umjetnika quitinske škole umjetnosti.

Nakon velike vatre u Londonu 1666. godine, ovaj poznati spomenik sagrađen je u srcu Londona na mjestu stare katedrale. Katedrala svetog Pavla je djelo arhitekta Christophera Wrena, koji je impresivnu kupolu izgradio po uzoru na Baziliku svetoga Petra u Rimu. Miješajući klasični i barokni stil, izgradio je monumentalnu katedralu čiji je vrh viši od 110 metara.

Župna crkva svetog Augustina u Paoayi na Filipinima, sagrađena je u 18. stoljeću. Ovo je prekrasan primjer barokne arhitekture. U to vrijeme, crkva je imala prateću ulogu španjolskih kolonista i odražavala je politički utjecaj Katoličke crkve.

Izgrađena u neo-gotičkom stilu, između 1858. i 1939. godine, Katedrala svetog Patrika u Melbourneu najveća je katedrala u Australiji. Duga je preko 100 metara. Katedrala je dobila ime po maloj bazilici pape Pavla VI. iz 1974. godine. Osim toga, posjetio ju je i papa Ivan Pavao II., davne 1986. godine.

Neobična struktura bazilike Svete obitelji u Barceloni čini ovu građevinu posebnom. Takvu strukturu predložio je poznati arhitekt Gaudi 1882. godine, a trebala bi biti gotova tek 2026. godine. Arhitekt svoje djelo vidi kao ‘mističnu poemu’. Temeljni je stil crkve secesija u kombinacija sa nepravilnim linijama, s nizom motiva kao i s drugim, visoko stiliziranim formama.

Hallgrimskirkja crkva u Reykjaviku luteranska je crkva koja se nalazi u centru Islanda. Arhitektura građevine odražava prirodu te zemlje, posebice bazaltne kolone. Izgrađena je u razdoblju između 1945. i 1986. godine, a ime je dobila prema pjesniku i svećeniku Hallgrimuru Petursoonu.

Izvor:  Laudato Tv; (Aleteia.org)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh