Aktualnosti

KONVENCIJA POSTOJI ODAVNO!

Već odavno postoji konvencija koja je nešto najbolje za ovaj svijet! Znate li kako ona glasi? Ima jedna konvencija koja je iznad svake druge konvencije. Ona je donesena odavno i nešto je najbolje za ovaj svijet! :-)

Već odavno postoji konvencija koja je nešto najbolje za ovaj svijet! Znate li kako ona glasi

Odavno već postoji Konvencija, davno je donesena, koja uređuje život čovjeka i njegove odnose. Njezina primjena je izuzetno važna.

Ta konvencija nije neki ogroman i teško čitljiv tekst. Nije dugačka preko stotinu stanica niti sadrži nekoliko stotina članaka. Nije teška za pohranu na računalo niti je potrebna gomila papira za tiskani oblik. Jednostavna je, ali ne i obična. Kratka je, ali to ne znači da joj nešto nedostaje. Nije dvosmislena, nego je vrlo jasno definirana. Premda je vrlo stara, nije nipošto zastarjela. Riječ je o konvenciji pisanoj razumljivim jezikom i prevedenoj na sve jezike svijeta. Ali, zamislite, ona sadrži samo dva članka! Nema nikakvu preambulu niti dodatke. Vjerojatno se pitate o kojoj konvenciji je riječ i tko ju je donio. Molim vas da nakratko prestanete čitati i pokušate pogoditi! Jeste li uspjeli?

Kratka ali sadrži sve najbitnije

Tekst ove konvencije glasi: 1.) Ljubi Gospodina, Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. 2.) Ljubi bližnjega svoga, kao samoga sebe. Donio ju je Isus, a zapisao evanđelist Matej. (Mt 22,34 -40). Ali zamislite, o toj kratkoj konvenciji ovisi sav Zakon i Proroci! To je zato što su u njoj sažete sve Božje zapovijedi dane čovjeku! Pitate se zašto je Isus htio da imamo tako kratku konvenciju? Sigurno zato kako bismo ju svi mogli poznavati i tako lakše primijeniti. Znao je da će biti sve više zakona koje donosi svjetovna vlast i da se među njima nećemo moći snaći. Predvidio je da će države donijeti mnoštvo propisa, deklaracija i konvencija. Znao je da će se među mudrima naći i onih nepotrebnih pa čak i suludih. Zato je na jednostavan način uredio tako važno područje: odnos čovjeka prema Bogu i bližnjemu.

Dva članka Konvencije dvije su zapovijedi ljubavi. One su poput dva stupa na kojima stoji most koji vodi u život. Ako se samo jedan sruši, sve pada u vodu. Možemo ih usporediti i s najvećim i najjačim simbolom svih vremena – Isusovim križem. Uspravna greda je simbol savršene ljubavi prema Bogu, a poprečna – ljubavi prema ljudima. Svjetlo s Isusova križa zasjenjuje svu ostalu simboliku svijeta a njegova ideja spasenja je iznad svih svjetskih ideologija.

Njegova konvencija je nešto najbolje za ovaj svijet

U ovim turbulentnim vremenima kad se donose mnogobrojni državni zakoni i konvencije, nalazimo se u kušnji hoćemo li zauzeti ispravan stav o spornim odredbama koje uvode neke nove definicije. Pogotovo ako zadiru ili mijenjaju ono što je Bog definirao još od postanka svijeta. Zato je važno da nam Božji Zakon bude iznad svih svjetovnih zakona i Isusova konvencija iznad svih ostalih konvencija. Jedino tako ćemo moći razlučiti istinu od zablude i dobro od zla. S Isusom ne možemo pogriješiti. Njegova konvencija je nešto najbolje za ovaj svijet. Tako kratku možemo je staviti na bilo koji zid, poput križa, simbola koji prikazuje kako ju je Isus savršeno ispunio. Tako ćemo svakog dana imati podsjetnik kako ispravno živjeti. A sve ono što nije u skladu s Isusovom Konvencijom i Njegovim križem, možemo slobodno – prekrižiti!

Autor: Ivan Smoljić, dipl.uč.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh