Brak i odnosi

VAŽNOST ISKRENE I OTVORENE KOMUNIKACIJE // 10 pitanja koja je potrebno postaviti prije sklapanja braka Prije nego li se odlučite sklopiti sakrament braka, postavite si nekoliko pitanja…

10 pitanja koja je potrebno postaviti prije sklapanja braka

Mnogo se boli i razočarenja može izbjeći ako se određeni problemi riješe prije vjenčanja. Dok su hodanje i zaruke vrijeme za planiranje svadbe, ujedno su i važno vrijeme za planiranje braka. Donosimo nekoliko pitanja koja je dobro postaviti prije vjenčanja.


Jeste li oboje zaljubljeni u Evanđelje i utječe li ono na vaše živote?

Ovo je, naravno, temeljno pitanje. Jeste li kršćani? Je li i vaš budući supružnik kršćanin? Ispovijedate li oboje svoje grijehe pred Bogom? Opraštate li i primate li oprost?

Poštujete li osobnost drugoga?

Jeste li spremni poštovati osobnost drugoga? Ima li osoba s kojom namjeravate ući u brak onakvu vrstu osobnosti, kakva će vašem braku donijeti blagoslov? Ovdje nailazite na probleme vođenja i podređivanja, kao i roditeljstva, posla, stava i sl. Ukratko, pokazuje li vaš/a budući suprug/a zrelu kršćansku osobnost?

Jesu li vam životni ciljevi usklađeni?

Imate li vi i vaš suprug slične ciljeve za budućnost? Jeste li oboje usmjereni na slične stvari? Želite li oboje stvoriti obitelj, ili je to želja samo jednoga od vas? Znate li koliko djece svatko od vas želi imati i kada? Što je s aktivnošću u župi kojoj pripadate? Nemojte samo pretpostaviti da imate slične ili iste životne ciljeve. Razgovarajte!

Kako funkcionirate u grupama?

Dok će se velik dio bračnog života odvijati u privatnosti, dio će se odvijati i u zajednici. Zbog ovog je razloga važno sagledati način na koji se vaš budući supružnik ponaša u javnosti i kako se zajedno ponašate i snalazite Kako surađujete? Upoznajete li oboje ljude i stvarate li prijateljstva? Je li jednom od vas u redu biti sam i izoliran? Ima li vaš budući supružnik mnogo bliskih prijatelja ili sklon samoći?

Kako se nosite s prošlošću?

Moguće je da jedan partner, ili oba, nose rane seksualnih grijeha iz prošlosti,  a te probleme može biti teško riješiti. Oni mogu uzrokovati velik teret u braku. Jeste li razgovarali s vašim budućim supružnikom o njegovoj seksualnoj prošlosti? Jeste li zamolili i dali oprost za bilo kakvu seksualnu prošlost koju vi imate? To je važno je riješiti prije ulaska u brak.

Možete li biti iskreni jedno s drugim?

Nakon što prođe faza „ružičastih naočala“ postajete svjesni mana svog budućeg supružnika. Stres zaruka i planiranja braka vjerojatno će uzrokovati razne nesuglasice, a one će biti prilika da vidite kako ćete ih razriješiti i hoćete li ih razriješiti. Oprašta li on/ona lako? Traži li lako oprost? Slijedi li vaš budući supružnik Isusov primjer kada je riječ o opraštanju drugima?

Možete li se voljeti i prihvaćati onakvi kakvi zaista jeste?

Neki ljudi ulaze u brak s idejom da je njihov supružnik poput projekta kojemu treba samo malo dorade da bi se promijenio. Iako je to možda i istina, ‘stare’ je osobine teško promijeniti. Dok se vi, naravno, nadate da će Bog nastaviti sa svojim milosnim radom, postoji mogućnost da neće biti onoliko promjene koliko vi želite. Nemojte očekivati da će vaš supružnik jednoga dana postati potpuno drugačija osoba.

Zašto želite sklopiti brak?

Parovi ne sklapaju uvijek brak iz najispravnijih razloga. Ponekad razlozi sklapanja braka ne sežu dalje od fizičke privlačnosti. Ponekad je razlog sklapanja braka nutarnja želja za društvom. Ponekad se osobe osjećaju krivima zbog seksualne aktivnosti. Nevezano za razlog, parovi moraju jasno znati zašto žele ući u brak jedno s drugim. Kao prioritet postavite Božju volju za čovjeka, a ne prijateljstvo, izgled i ostalo.

Što očekujete od braka?

Vjerojatno ste čuli da se žena udaje očekujući da će joj se suprug promijeniti, dok se muškarac ženi očekujući da mu se žena nikada neće promijeniti. Činjenica je da će se na neki način oboje donekle promijeniti, ali će donekle i ostati isti. Jeste li spremni biti sa svojim supružnikom ostatak života ako on /ona ostanu ovakvi kakvi jesu? Jeste li spremni suočiti se s raznim životnim problemima i iskušenjima upravo s tom osobom pokraj vas?

Koliko se dobro poznajete međusobno, a koliko poznajete sami sebe?

Poznajete li sebe? Poznajete li svog budućeg supružnika? Malo predbračnog savjetovanja i planiranja mogu puno pomoći. Prije nego stupite u brak, provedite vrijeme s nekim pobožnim bračnim parom ili svećenikom, bilo formalno ili neformalno. Razgovarajte o ovim problemima i s drugima, kojih se sjetite. Nova znanja mogu puno pomoći.

Autor: Tim Challies (Novizivot.net)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

  •  
  •  
  •  
  •  
Na vrh