Vijesti

VAŽNA ODLUKA // Ujedinjeni Narodi službeno prihvatili sporazum o zabrani korištenja nuklearnog oružja!

Sporazum su potpisale 122 države članice

Ujedinjeni Narodi službeno su prihvatili prvi dokument u povijesti kojim se zabranjuje korištenje nuklearnog oružja.

Sporazum su potpisale 122 države članice, međutim nuklearne sile, poput Sjedinjenih Američkih Država i članica Nato saveza, nisu sudjelovale u glasanju, ocijenivši ciljeve dokumenta naivnim i nedostižnim, s obzirom na nedavne Sjevernokorejske vojne eksperimente.

Potpisivanje sporazuma važan je korak u nastojanjima za mir

Nadbiskup Silvano Maria Tomasi, opunomoćeni tajnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, ocijenio je potpisivanje ovog Sporazuma važnim korakom u nastojanjima za mir. To je rezultat višegodišnjeg nastojanja u kojem je sudjelovala i Sveta Stolica, posebno nakon susreta u Beču 2014. godine i poruke Pape Franje, gdje se naglasilo kako nije razborito dopuštati da sigurnost ovisi o posjedovanju nuklearnog oružja.

„Sigurnost jedne države nije u posjedovanju bombe, nego u činjenici da ju nitko nema”

Dokument se smatra idealističnim – istaknuo je nadbiskup – međutim, uporaba svakog oružja masovnog uništenja regulirana je, odnosno zabranjena na sličan način: kemijsko i biološko oružje, nagazne mine, kasetne bombe – sve su zabranjene Međunarodnim konvencijama. Jedino je u pogledu nuklearnog oružja postojala pravna praznina, a ono je još štetnije od gore navedenih. Tako se – rekao je nadbiskup Tomasi – „otvara put u stvaranju mentaliteta koji bi mogao voditi svijesti da sigurnost jedne države nije u posjedovanju bombe, nego u činjenici da ju nitko nema“.

„Jamac sigurnosti je dijalog, a ne snaga”

Također, istaknuo je kako se Sveta Stolica protivi principu posjedovanja nuklearnog oružja kakav je bio prihvaćen tijekom hladnog rada, jer su se sada promijenile okolnosti. Unatoč brojnim sporazumima, neke su države pridodale nuklearno oružje svojim vojnim arsenalima, poput Pakistana, Indije, Izraela i sada Sjeverne Koreje. Stoga – ističe nadbiskup – ova međusobna smrtonosna prijetnja nije put kojim čovječanstvo mora ići, već naprotiv, treba težiti za suradnjom, u potrazi za trajnim dijalogom putem učinkovitih međunarodnih struktura. Jamac sigurnosti je dijalog, a ne snaga – rekao je na kraju nadbiskup Tomasi.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh